Tradicinė folkloro šventė sukvietė aukštaičius ir žemaičius

Dariaus ANČEREVIČIAUS nuotr.
Šventės „Atvažiuoja žolynai“ šeimininkai – ansamblis „Salduvė“.

Šeštadienį, Jurginių išvakarėse, Šiaulių miesto kultūros centras „Laiptų galerija“ ir folkloro ansamblis „Salduvė“ 13-ą kartą sukvietė į folkloro šventę „Atvažiuoja žolynai“.

Šiaulių kultūros centre koncertavo šeši folkloro ansambliai iš Aukštaitijos ir Žemaitijos: „Taduja“ iš Kelmės, „Kupars“ iš Joniškio, „Spigėns“ iš Telšių, „Siaudela“ iš Biržų, „Platelē“ iš Platelių, „Salduvė“ iš Šiaulių.

„Šiais metais pristatome aukštaičių ir žemaičių folkloro įvairovę“, – sakė vienas iš organizatorių Darius Daknys.

Osvaldo Gerbenio vadovaujamas folkloro ansamblis „Taduja“ – „Aukso paukštės“ nominantai, dalyvauja respublikinėse ir Pasaulio lietuvių dainų šventėse, tarptautiniuose festivaliuose, reprezentuoja Kelmės kraštą užsienio šalyse. „Taduja“ išleido keletą žemaitiškų dainų ir šokių kompaktinių plokštelių. Šventėje „Atvažiuoja žolynai“ ansamblis dalyvavo antrą kartą.

„Paprasti, bet ne prasti… gyvi, judrūs – kaip spigins – kaip spirgas keptuvėje“, – folkloro ansamblį „Spigėns“ apibūdino vadovė Diana Bomblauskienė.

Alionos ir Aivaro Alminų vadovaujami „Platelē“ pateikė nepaprastai gražių žemaitiškų šokių ir dainų, įtaigiai pasakojo apie Platelių ežero atsiradimą, savo krašto gražumą, žemaičių išskirtinumą. Plateliškiai renka savo krašto dainas, užrašinėja ir mokosi jas dainuoti, ypač saugo vyrų dainavimo tradiciją.

Aukštaitiškos muzikos grožį atskleidė Ritos Kipšaitės-Balčiūnienės vadovaujamas „Kupars“ iš Joniškio, neseniai išleidęs savo krašto dainų knygą. Šio ansamblio muzikantai groja tradiciniais, šiauliečio meistro Alberto Martinaičio pagamintais instrumentais: kanklėmis, lumzdeliais, skudučiais, ragais, basetle, būgnu.

Jūratės Garnelienės suburtas ansamblis „Siaudela“ didžiuojasi, kad Biržų kraštas išsiskiria unikaliu paveldu – sutartinėmis. Stipriausią įspūdį paliko jų atliekamos dvejinės, trejinės ir keturinės sutartinės. Klausytojai išgirdo ir instrumentinių sutartinių. Ansamblis groja lumzdeliais, skudučiais, daudytėmis, armonika, basetle, kanklėmis ir kitais instrumentais. Kai kurie instrumentai taip pat pagaminti A. Martinaičio.

Gausiausias ir brandžiausias dalyvis – šventės šeimininkai, Šiaulių miesto kultūros centro folkloro ansamblis „Salduvė“, vadovaujamas D. Daknio. Per kelis veiklos dešimtmečius „Salduvė“ sukrovė garbingą kraitį: daugybė festivalių, konkursų, koncertų, apdovanojimų, išleisti muzikiniai albumai, už puikius kūrybinius pasiekimus paskirta „Aukso paukštė“.

Šventė „Atvažiuoja žolynai“ vyksta kas antri metai.