Teisininko karpiniai eksponuojami muziejuje

Teisininko karpiniai eksponuojami muziejuje

Teisininko karpiniai eksponuojami muziejuje

Šiaulių „Aušros“ muziejaus Aušros alėjos rūmuose veikia vilniečio tautodailininko Klaido Navicko karpinių paroda “Senieji mūsų dievai, dievybės ir mitinės būtybės“. Karpinių kūryba užsiima teisininkas.

Angelė MOCKUTĖ

angele@skrastas.lt

Parodoje eksponuojamos 52 senosios lietuvių dievybės, kurios pirma gimsta piešinyje, kur viskas nupiešiama iki mažiausio brūkšnelio, paskui piešinys perkeliamas ant popieriaus ir karpomas. Pasiruošti šiai parodai reikėjo metų. Vien karpymas truko tris mėnesius.

K. Navicko kūryboje senosios lietuvių dievybės atsirado neatsitiktinai — tuo siekta priminti apie pagoniškąjį tikėjimą. Nuo XIII amžiaus įvairiuose šaltiniuose randamos užuominos, pasakojančios apie dievus, kuriuos slapčia garbino karalius Mindaugas bei šaukėsi lietuvių kariai.

Pasak autoriaus, dievų yra daug, bet parodyti jis panoro pačius seniausius. K. Navickas perskaitė mokslininkų straipsnius apie mitologines būtybes. Mokslininkų darbai puoselėjo karpinių meistro kūrybinę mintį, tačiau jis nekėlė tikslo tiksliai atkurti dievų atvaizdus — į juos pažiūrėjo, kaip kaimo vaikas ir kūrė juos tokius, kokius diktavo kaimiška prigimtis.

Karpinių kūryba teisininkas užsiima dvidešimt vienerius metus. Paklaustas, ar karpiniai nėra per kruopštus darbas vyrui, K. Navickas pašmaikštavo: „O teisininko darbas nekruopštus? Ir teisininkų vyrų šiandien yra daugiau“.

Pasak parodos autoriaus, jis gimė šeimoje, kurioje visi mezgė, drožė, audė. Tik prieš 40 metų tai buvo buitis, o dabar — tautodailė, tautinis paveldas.

Nors K. Navickas kuria savo malonumui, o ne užsakymams, kaip tradicinių amatų meistras kartais turi vykdyti ir pareigas — rengti regionines, respublikines ir tarptautines parodas, dalyvauti dailiųjų amatų ir etnografinių verslų mugėse. Jo karpiniai eksponuoti Gdanske (Varšuva), Maskvojoje, Peterburge (Maskva). Prieš tris metus Lietuvos karpymo meną K. Navickas pristatė parodoje Japonijoje.

„Darbus greitai parduodu. Kad galėčiau rodyti, juos reikia sukaupti“, — sakė K. Navickas.

MEISTRAS: Teisininkas Klaidas Navickas 1991 metais tapo tautodailininku, tad parodose jį galima pamatyti ir taip apsitaisiusį.

BANGPŪTYS: Jūros ir marių stichijų dievybė. Einant žvejoti dievo garbei sudeginamas vogtas šaukštas, tinklas pertraukiamas per slenkstį, įpynus jame šermukšnio šakelę.

SAULĖ: Viena ankstyvųjų mitinių būtybių, tautosakoje įvardijama „motinėle“. Saulės vežimą per dangų traukia žirgai dvyniai Ašvieniai, simbolizuojantys ūkio darbų ir rūpesčių ratą.

Giedriaus BARANAUSKO ir asmeninio albumo nuotr.