Teatro erdves papuošė tradiciniais šiaudiniais žaisliukais

VŠDT archyvo nuotr.
Šiaudinius žaisliukus sukūrė Raimonda Kiminaitė (kairėje) ir Laima Rudžionienė.

Keturios Valstybinio Šiaulių dramos teatro (VŠDT) kalėdinės eglutės papuoštos Raimondos Kiminaitės ir Laimos Rudžionienės tradiciniais šiaudiniais žaisliukais.

Pasak kūrėjų, šiaudas mūsų tradicijose užima labai svarbią vietą, javai simbolizuoja nenutrūkstamą gyvybę. Jie užauga, subręsta ir vėl iš naujo pasėjami, taip sukuriama nenutrūkstama grandinė – iš požemio (žemės) į dangų. Šiaudo stiebas – tai kūnas, o varpa, grūdai – siela.

Žaisliukų formos gali būti labai įvairios. Paukštukai – tarpininkai tarp dangaus ir žemės, tikėta, kad juose per Kūčias nutupia mirusiųjų sielos ir dalyvauja vakarienėje.

Angelai suteikia saugumo, ramybės jausmą, dovanojamas angelas simbolizuoja angelo sargo globą. Reketukas (mažutis sodas) – sodo pagrindas, jo trikampės ir keturkampės viršūnės žvelgia į dangų ir į požemį. Snaigės primena žiemą, švarą. Kalėdinė eglutė neįsivaizduojama be viršūnės – žvaigždės ar saulutės.

Viename sukurtame žaisliuke galima pamatyti visą žmogų supantį pasaulį: išsaugotus vasaros žiedus, žolynus ar sėklynus.

Vienai eglutei papuošti kūrėjos panaudojo apie 100 žaisliukų. L. Rudžionienė žaisliukus vėrė iš rugių, R. Kiminaitė – iš smilgų.

„Man labai patinka žaisti su formomis, vienai tradicinei formai suteikiant skirtingus apipavidalinimus, raštus, nors visuose telpa tas pats pasaulio suvokimas, tik perteiktas per asmeninį suvokimą“, – sako R. Kiminaitė.

„Šiaudinių eglutės žaisliukų rišimas reikalauja kruopštumo, nusiraminimo. Džiugu, kad ši tradicija grįžta į mūsų namus. Man eglutė, puošta šiaudiniais žaisliukais, labiausiai atspindi advento ir Kalėdų dvasią“, – sako L. Rudžionienė.