Teatro aktoriai ragins skaityti

Teatro aktoriai ragins skaityti

Teatro aktoriai ragins skaityti

Šįvakar Šiaulių dramos teatre įvyks pirmasis teatralizuotas literatūrinis vakaras „Jau saulelė...“: mūsų pasikalbėjimas su Kristijonu Donelaičiu“. Tai — skaitymo skatinimo programos “Gyvasis žodis“ teatre pradžia. Plačiau apie naują idėją pasakojo režisierė Regina Steponavičiūtė.

Marina VISOCKIENĖ

marina@skrastas.lt

„Kiekvienas skaitymas — savotiška premjera, o jai pasiruošti aktoriai teturi mėnesį, — pasakoja režisierė. — Kadangi šie teatralizuoti literatūriniai vakarai nėra spektakliai, jų metu aktoriai naudosis kruopščiai išanalizuotais tekstais. Manau, žiūrovams bus įdomu stebėti, kaip aktoriai improvizuos, “žais“ su tekstu, ieškos jo skambesio. Juk čia ir slypi skaitymo skatinimo programos esmė: skaityti ir skaitant skatinti save dar skaityti.

— Kiek bus teatralizuotų literatūrinių vakarų?

— Šiuo metu numatytos septynios premjeros. Šįvakar kalbėsime apie K. Donelaitį ir aktoriai skaitys jo kūrinius, birželį mūsų dėmesio centre atsidurs A. Baranauskas. Po vasaros atostogų esame numatę J. Tumą-Vaižgantą, V. Mykolaitį-Putiną, B. Sruogą, J. A. Herbačiauską, J. Biliūną, J. Savickį.

Rašytojus atrinkome, pasitarę su Šiaulių universiteto Humanitarinio fakulteto Literatūros istorijos ir teorijos katedros darbuotojais.

Iš pradžių planavome pristatyti dvylika rašytojų. Kadangi dalinio Kultūros ministerijos finansavimo sulaukėme tik antrajame ketvirtyje, jų liko perpus mažiau ir kažkuriems vakarams gali tekti po du autorius. Kai kuriuose skaitymuose dalyvaus ne tik aktoriai, bet ir literatūros žinovai, kalbėsiantys apie rašytojų biografijos faktus, jų kūrybos svarbą; muzikantai, kurių kūriniai gali žiūrovus įvesti į rašytojo laikmečio aplinką. Kitų vakarų metu didesnis dėmesys gali tekti žiūrovams, kurie taps atlikėjais.

— Kokie aktoriai skaitys minėtų rašytojų kūrinius?

— Tai priklausys nuo teatro planų ir aktorių užimtumo spektakliuose. K. Donelaičio ir A. Baranausko vakarams yra sudaryta dešimties aktorių grupė: Rimanta Krilavičiūtė, Jūratė Budriūnaitė, Lina Bocytė, Nomeda Bėčiūtė, Danguolė Petraitytė, Vladas Baranauskas, Juozas Bindokas, Povilas Liubinas, Aurimas Pintulis ir Rolandas Dovydaitis.

— Kaip aktoriai ir Jus pati reaguojate į naują literatūrinių vakarų patirtį?

— Kol kas galiu kalbėti tik apie K. Donelaičio vakarą. Turbūt nesumeluosiu pasakydama, kad visi jį atradome naujai. Tai abipusis procesas: autoriai kažką nauja suteikia mums, kiekvienas aktorius su savo individualybe kažkuo papildo jų tekstus. Aktoriams — profesinis iššūkis kalbėti lietuvišku hegzametru, o ne, pavyzdžiui, lengvesniu jambu, kaip Šekspyro.

— Kuris iš autorių Jums artimiausias?

— Šiuo metu labai brangus atrodo K. Donelaitis. Gal čia kalba mano patirtis, juk „Metuose“ — ne tik metų laikai, bet ir žmogaus gyvenimo etapai — jaunystė, branda, ruduo ir žiema. K. Donelaičio pamokslavimas — neįkyrus, visuomet esantis žmogaus, su kuriuo jis kalba, pusėje. Beje, be “Metų“ K. Donelaičiui skirto vakaro metu pristatysime ir vieną jo pasakėčią, laišką draugui Jordanui ir kito jo draugo Šulčo aprašymą, kaip autorius mirė Tolminkiemyje nuo išsekimo, sulaukęs 67-erių.

Citata: „... skaitymo skatinimo programos esmė: skaityti ir skaitant skatinti save dar skaityti“.

PASKIRTIS: „Edukacinis momentas — labai svarbus, tačiau tai nereiškia, kad literatūriniuose vakaruose laukiame tik moksleivių. Kviečiame visą miesto bendruomenę, ieškančią teatre ir kitokių vakarų“, — apie “Gyvojo žodžio“ projektą kalbėjo jo režisierė Regina Steponavičiūtė.

 

Jono TAMULIO nuotr.