Tautodailininkas į vieną parodą suvedė ir politikus, ir nelabuosius

Tautodailininkas į vieną parodą suvedė ir politikus, ir nelabuosius

Tau­to­dai­li­nin­kas į vie­ną pa­ro­dą su­ve­dė ir po­li­ti­kus, ir ne­la­buo­sius

Šiau­lių ra­jo­no me­ras An­ta­nas Be­za­ras sma­giai nu­si­tei­kęs jo­ja ark­liu­ku, ran­ko­je lai­ky­da­mas bo­ka­lą. Pre­zi­den­tei Da­liai Gry­baus­kai­tei gry­bus tvar­ky­ti pa­de­da kir­mi­nas. Po­li­ti­kams kom­pa­ni­ją pa­lai­ko dva­sin­gos vei­do iš­raiš­kos šven­tie­ji ir links­mi ne­la­bie­ji. Vi­sa tai – kur­šė­niš­kio Rai­mon­do Baš­kio pa­ro­do­je Kur­šė­nuo­se. Tau­to­dai­li­nin­ko žmo­nos – pir­mo­sios Sei­mo vi­ce­pir­mi­nin­kės Ri­mos Baš­kie­nės – skulp­tū­ros čia ne­ra­si­te. Ra­mū­no Kar­baus­kio – taip pat. Ko­dėl?

Ri­ta ŽA­DEI­KY­TĖ

rita@skrastas.lt

Mu­zie­jus nė ne­pa­ju­to

Ant­ro­jo aukš­to Šiau­lių ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės Et­ni­nės kul­tū­ros ir tra­di­ci­nių ama­tų cent­ro pa­ro­dų sa­lė skir­ta Rai­mon­do Baš­kio kū­ry­bos pa­ro­dai.

Tau­to­dai­li­nin­kas, 2008 me­tais ati­da­ręs sa­vo so­dy­bo­je Kur­šė­nuo­se „Me­di­nu­kų mu­zie­jų“, su­pra­to, kad pa­ro­dų reng­ti ne­bė­ra pra­smės – vi­sa jo kū­ry­bos amp­li­tu­dė ne­su­tilp­tų jo­kio­je pa­ro­dų sa­lė­je. Ta­čiau pa­ro­dų li­ko, tik ne­daug. Po ke­le­tą dar­bų kas­met ve­ža į re­gio­no tau­to­dai­li­nin­kų me­ti­nes pa­ro­das. Su­ti­ko su­reng­ti pa­ro­dą ir tra­di­ci­nių ama­tų cent­re. Tautodailininkas dir­ba Kuršėnų kūrybos namuose.

Kū­rė­jui sma­gu, kad jo kū­ri­nius žmo­nės no­ri pa­lies­ti ran­ko­mis, pa­jus­ti nu­glu­din­tas fak­tū­ras. Pir­mas klau­si­mas nu­ve­žus skulp­tū­ras į pa­ro­dą Šiau­lių ak­lų­jų ir silp­na­re­gių kul­tū­ros na­muo­se bu­vo toks: „Ar ga­li­ma pa­lies­ti?“ Ga­li­ma, bū­ti­na, rei­kia. Me­ni­nin­kas re­tai nau­do­ja me­cha­ni­nius šli­fa­vi­mo įran­kius, dau­giau­sia nau­do­ja kal­tus, ran­kų, o ne ma­ši­nų dar­bą. Žiū­ro­vo ran­kos ga­li pa­jus­ti nuo­šir­džią me­džio ir kū­rė­jo ener­ge­ti­ką.

„Ku­rian­tis žmo­gus ne­ga­li kur­ti tik sau. O jei­gu dar žiū­ro­vai la­bai ne­su­pei­kia ta­vo dar­bo – vi­sai sma­gu. Net azar­tas ky­la dar dau­giau kur­ti“, – šyp­so­si R. Baš­kys.

Et­ni­nės kul­tū­ros ir tra­di­ci­nių ama­tų cent­re sie­nos ir eks­po­zi­ci­niai sta­lai tirš­to­kai nu­tūp­ti an­ge­lų, ne­la­bų­jų, šven­tų­jų, die­vų ir po­li­ti­kų at­vaiz­dų.

„Tai tik ma­žy­tė da­le­lė. Rin­kau glė­biais ir ve­žiau į pa­ro­dą, bet mu­zie­ju­je nė ne­pa­si­ju­to, kad kaž­kas iš­vež­ta“, – juo­kė­si ak­ty­viai ku­rian­tis me­ni­nin­kas. Jis smul­kes­nių kū­ri­nių ne­bes­kai­čiuo­ja. Sau yra pri­si­ža­dė­jęs kas­met su­kur­ti po di­des­nę skulp­tū­rą ir ap­gy­ven­din­ti ją šei­mos so­dy­bos mu­zie­ju­je.

„Na­cio­na­li­nė ver­ty­bė“ ir ki­ti po­li­ti­kos per­lai

„Po­li­ti­kų kel­me­liu“ tau­to­dai­li­nin­kas va­di­na po­li­ti­kų skulp­tū­rų ko­lek­ci­ją.

Tau­to­dai­li­nin­kas sa­ko, kad ne­rei­kia ste­bė­tis, jog jis do­mi­si po­li­ti­ka – su­tuok­ti­nė Ri­ma Baš­kie­nė nuo 2004 me­tų dir­ba Sei­me.

„Be po­li­ti­kos nė­ra nė vie­nos die­nos. Tik sten­giuo­si į ją žiū­rė­ti per hu­mo­rą. Šio­je pa­ro­do­je apie po­li­ti­kus bjau­ras­čių nė­ra, o leng­vai pa­si­juok­ti – svei­ka“, – sa­kė tau­to­dai­li­nin­kas.

Tie­sa, su­tuok­ti­nės R. Baš­kie­nės skulp­tū­ros dar ne­su­kū­rė: „Lau­kiu, kol ji pri­si­dirbs ką nors. Da­bar kaip ir nė­ra pre­teks­to kur­ti jos skulp­tū­rą.“

Per­so­na­žų tau­to­dai­li­nin­kui ne­rei­kia ieš­ko­ti. Vaiz­duo­ja tuos, ku­rie jau at­pa­žįs­ta­mi iš ko­kios nors fra­zės, poel­gio, silp­ny­bės ar po­kšto.

„Jei taip – tai na­fik!“ – to­kia fra­ze iš­gar­sė­jo po­li­ti­ko­je bu­vęs Arū­nas Va­lins­kas, jo at­vaiz­dą R. Baš­kys iš­dro­žė prieš ke­le­tą me­tų.

And­riaus Ku­bi­liaus per­so­na­žą ku­ria ne tik skulp­tū­ros vei­das, bet ir dvi­ra­tis bei ko­di­nis žo­dis „Kri­zė“.

Ne­ga­lė­jo neįam­žin­ti ir bu­vu­sios švie­ti­mo mi­nist­rės Aud­ro­nės Pit­rė­nie­nės ra­šy­bos per­lo „Ačių“.

Iš­ta­rus „na­cio­na­li­nė ver­ty­bė“ re­tas su­klys, kad šios fra­zės au­to­rė bu­vu­si Sei­mo na­rė Da­lia Tei­šers­ky­tė, ku­rios sa­ty­ri­nė skulp­tū­rė­lė taip pat yra pa­ro­do­je.

Pa­ro­do­je gry­bau­ja ir Pre­zi­den­tės Da­lios Gry­baus­kai­tės per­so­na­žas. Mus­mi­rėms gal­vas ka­po­ja kar­du, jai pa­de­da ir di­do­kas kir­mi­nas.

2000-ai­siais su­kur­ta skulp­tū­ri­nė kom­po­zi­ci­ja: Ro­lan­das Pak­sas – su lėk­tu­vė­liu, Ar­tū­ras Pau­laus­kas su šū­kiu „Nu­si­pel­nė­me gy­ven­ti ge­riau“, tuo me­tu Vy­tau­tui Lands­ber­giui bu­vu­si „po­li­ti­nė duo­bė“, tai jis ir pa­vaiz­duo­tas duo­bė­je, o Al­gir­das Bra­zaus­kas tuo­met šven­tė kaž­ko­kią per­ga­lę, tad ji pa­vaiz­duo­ta „čier­ke­lė­je“.

Skulp­tū­rė­lės vaiz­duo­ja ir kai ku­riuos ra­jo­no po­li­ti­kus. Pa­ro­dos ati­da­ry­me da­ly­va­vęs Šiau­lių ra­jo­no me­ras An­ta­nas Be­za­ras, pa­ma­tęs sa­ve, pa­vaiz­duo­tą ant ark­lio su alaus bo­ka­lu ran­ko­je, ne py­ko, o juo­kė­si.

Ta­čiau pa­ro­do­je nė­ra Ra­mū­no Kar­baus­kio skulp­tū­ros. Li­ko kū­rė­jo na­muo­se. Ko­dėl? Me­ni­nin­kas sa­ko, kad skulp­tū­rė­lė kur­ta se­no­kai, jo­je R. Kar­baus­kis pa­vaiz­duo­tas su krep­ši­nio ka­muo­liu, kai ak­ty­viai bend­ra­vo Kur­šė­nuo­se su jau­ni­mu, to­dėl toks įvaiz­dis ne­bea­ti­tin­ka ak­tua­li­jų.

Šven­tie­ji – rim­ti, ne­la­bie­ji – pa­dū­kę

Pa­ro­do­je eks­po­nuo­ja­mos dar nie­kur ne­ro­dy­tos kau­kės, ne­la­bie­ji ir šven­tie­ji, an­ge­lai bei bal­tiš­kie­ji die­vai.

Tau­to­dai­li­nin­kui be­ne sma­giau­sia kur­ti ne­la­buo­sius.

„Ne­rei­kia žmo­gaus vei­do pro­por­ci­jų ati­tik­ti, o nuo­tai­ką, jos iš­raiš­ką ga­li ne­si­var­žy­da­mas kur­ti. Dėl to ir yra įdo­miau­sia kur­ti ne­la­buo­sius. Tai ne pa­žįs­ta­mo žmo­gaus at­vaiz­dą, šar­žą kur­ti, kai ga­li ir prie­kaiš­tų su­si­lauk­ti“, – juo­kia­si R. Baš­kys.

Kū­rė­jas ne­la­bų­jų ne­ku­ria bai­sių – jie links­mi, pa­dū­kę, be­si­juo­kian­tys, juo­kin­gai pa­vė­pę. Kar­tą vie­no ku­ni­go, ap­žiū­ri­nė­ju­sio jo kū­ry­bą, Rai­mon­das pa­klau­sė, ku­rie la­biau pa­tin­ka – ne­la­bie­ji ar šven­tie­ji? „Ži­nai, kad vel­niai! Su jais links­miau!“ – at­sa­kęs šven­ti­kas.

„Tik­rai keis­ta – mel­džia­me dan­gaus, bet pra­ga­re ga­li bū­ti links­miau! Šven­tų­jų juk ne­vaiz­duo­si be­si­juo­kian­čių, o vel­niams tai net la­bai tin­ka!“ – juo­kė­si tau­to­dai­li­nin­kas.

Vy­tau­to RUŠ­KIO nuo­tr.

Tau­to­dai­li­nin­kas Rai­mon­das Baš­kys sa­ko, kad nuo po­li­ti­kos ak­tua­li­jų ne­nu­tols­ta. Po­li­ti­ko­je – žmo­na, o kai ku­riuos įsi­min­ti­nus po­li­ti­nius skan­da­lus ar įvy­kius įam­ži­na me­dy­je.

Pre­zi­den­tės Da­lios Gry­baus­kai­tės per­so­na­žas tvar­ko mus­mi­res kar­du, jai pa­de­da ir kir­mi­nas.

Tau­to­dai­li­nin­kas 2000 me­tais pa­vaiz­da­vo po­li­ti­kos eli­tą. Per­so­na­žais ta­po Ro­lan­das Pak­sas, Vy­tau­tas Lands­ber­gis, Al­gir­das Bra­zaus­kas, Ar­tū­ras Pau­laus­kas.

And­riaus Ku­bi­liaus per­so­na­žas va­žiuo­ja dvi­ra­čiu ir yra at­pa­žįs­ta­mas iš žo­džio „Kri­zė“.

Šiau­lių ra­jo­no me­ro An­ta­no Be­za­ro per­so­na­žas.

Šiau­lių ra­jo­no po­li­ti­ko Jo­no No­vog­rec­kio per­so­na­žą ju­dė­ti ve­ja vel­niu­kas, įrė­męs ša­kę į nu­ga­rą.

Bu­vu­sios švie­ti­mo mi­nist­rės Aud­ro­nės Pit­rė­nie­nės per­so­na­žas spren­džia ra­šy­bos di­le­mą – „Ačiū“ ar „Ačių“.