Tautinę giesmę giedosime ir daugiabučių kiemuose

Dainiaus Labučio (ELTA) nuotr.
Valstybės dieną Lietuva pagerbs savo vienintelį karalių.
Liepos 6 dieną šventinius renginius vainikuos tradicinis pasaulio lietuvių Tautiškos giesmės giedojimas. Šiauliečiai  21 valandą susivienys Tautinės giesmės giedojimui ne tik Prisikėlimo aikštėje, Ch. Frenkelio vilos parke, bet ir daugiabučių namų kiemuose.

Prisikėlimo aikštėje esančiame ekrane 19.30 valandą bus pradėtas demonstruoti  Lietuvos kino klasikos filmas "Herkus Mantas" 21 valandą bus sustabdytas ir pratęstas sugiedojus Tautinę giesmę.
Daugiabučių kiemuose 20.30 valandą pasirodys atlikėjai, kurie padės gyventojams giedoti šalies himną.
Muzikos atlikėjas Evaldas Vaikasas koncertuos Dainų gatvėje 30, Rasa ir Kęstutis Stoškai – Draugystės prospekte 17, Laura Remeikienė – Grinkevičiaus gatvėje 12, Gabija Petrauskaitė – Pirties gatvėje 5A, grupė „Vairas“ – Radviliškio gatvėje 114, Algimantas Butnorius – Spindulio gatvėje 10A, o Šiaulių pučiamųjų orkestras gros Vytauto gatvėje 150.
 

***

Su Mindaugo vardu siejamas Lietuvos valstybės susidarymas XIII amžiuje. Šis valdovas nutiesė Lietuvai politinius, ekonominius ir kultūrinius ryšius į modernią Europą. Istorikų teigimu, pirmasis ir vienintelis Lietuvos karalius buvo asmenybė, pranokusi savo epochą politine strategija, mentalitetu ir dvasine jėga.

Ypač reikšmingas Mindaugo politikos žingsnis buvo krikščionių tikėjimo priėmimas 1251 metais. Tų metų liepos 17 dieną paskelbta popiežiaus bule buvo pripažinta Lietuvos karalystė ir duotas nurodymas karūnuoti Mindaugą.

Karalius Mindaugas ir kunigaikštienė Morta buvo vainikuoti 1253 metų liepos 6-ąją. Karaliaus vainiką Mindaugui suteikęs Romos popiežius tuomet įkūrė ir pirmąją Lietuvos vyskupiją.

Jaunos valstybės galimybes dar viduramžiais integruotis į krikščioniškąją Europos kultūrą, kartu plėtojantis ir baltiškajai kultūrai, nutraukė karaliaus Mindaugo ir jo sūnų, sosto įpėdinių, nužudymas 1263 metais.

Mindaugo karūnavimo, kaip Lietuvos valstybės europinio pripažinimo, diena buvo švenčiama jau nepriklausomoje tarpukario Lietuvoje. Atkūrus nepriklausomybę liepos 6-oji valstybės švente paskelbta 1990 metais ir pirmą kartą švęsta 1991 metų liepos 6-ąją.

2003-iaisiais, minint 750-ąsias vainikavimo metines, Vilniuje buvo atidengtas paminklas karaliui Mindaugui.