Tarpukario Šiauliai atgis „Smetoniškose Mindauginėse“

Violetos RAMANAUSKIENĖS nuotr.
Liepos 6 dieną Šiauliuose vyks „Smetoniškos Mindauginės“.

Liepos 6-osios, Valstybės (Lietuvos Karaliaus Mindaugo karūnavimo) dienos, minėjimas Šiauliuose prasidės 11 valandą šv. Mišiomis Šv. Apaštalų Petro ir Pauliaus katedroje.

Pasak Šiaulių kultūros centro renginių organizatorės Ugnės Skačkauskienės, iškilminga vėliavos pakėlimo ceremonija vyks Prisikėlimo aikštėje, minėjime dalyvaus Šiaulių liaudiškų šokių kolektyvai, Šiaulių kultūros centro kamerinis jaunimo choras „Atžalynas“.

Po ceremonijos dalyvių eisena, vedama šventės kvieslio (aktoriaus Remigijaus Pelenio), visus pakvies į Saulės Laikrodžio aikštę, kur vyks „Smetoniškos Mindauginės“.

„Tai – šiauliečių susipažinimo, pažinčių atnaujinimo ir džiaugsmo šventė. Jau ketvirtą kartą vyksiantis edukacinis gyvosios istorijos renginys nukels šiauliečius ir miesto svečius į tarpukarį, laikotarpį, kai mūsų miestas augo, vystėsi, klestėjo kultūra, pramonė ir amatai. Lankytojų lauks 13 edukacinių paviljonų, kuriuose visi, nuo mažiausių iki didžiausių, šeimos su vaikais ir vyresnio amžiaus žmonės, ras ką veikti ir sužinoti kažką naujo“, – spaudos konferencijoje renginį pristatė U. Skačkauskienė.

Saulės Laikrodžio aikštėje įsikurs stilizuotos tarpukario įstaigos: policija, teismas, vaistinė, amatininkų dirbtuvės, krautuvėlės. Lankytojai galės ne tik pamatyti ar išgirsti, bet ir pačiupinėti, paragauti įvairiausių tarpukario įdomybių.

Renginyje tarpukario atmosferą padės kurti istorijos mylėtojai, savo darbo, profesijos, amato entuziastai – Šiaulių apygardos teismo teisėjai, tarpukarį menančios „Valerijono“ vaistinės kolektyvas, policininkai, skautų tunto atstovai, Sporto gimnazijos treneriai ir sportininkai.

Bus ir svečių. Naujiena „Smetoniškose Mindauginėse“ – Šakių cirko trupės programa. Į šventę turėtų atvykti ir istorinės rekonstrukcijos klubas „Miško broliai“ iš Ukmergės rajono, žadantis atsivežti tris tarpukarinės technikos karinius įrenginius. Lankytojų lauks smetoniškas tiras, kuriame rankos taiklumą bus galima išbandyti iš smetoniško laikotarpio karinių ginklų, bei daug kitų pramoginių, edukacinių veiklų visai šeimai.

Aštuonias valandas (nuo 13 iki 21 valandos) vyks teatralizuoti pasirodymai, inscenizacijos, įvairūs žaidimai ir „šposai“ Šiaulių tarpukarinio gyvenimo temomis. Šventės dalyviai pamatys gyvuosius vaizdelius „Prezidento Antano Smetonos atvykimas. Didi diena“, „Karštos širdys – silpnos rankos“, „O kam, o kam pabeldei į mano margą klėtį“, „O kas ta Temidė?“, „Šalutinis poveikis“, „Paslaptis užtikrinta“.

Scenoje koncertuos tarpukario stilistikos muziką atliekančios grupės.

21 valandą renginį vainikuos visuotinis Lietuvos himno giedojimas su Šiaulių pučiamųjų orkestru ir solistu Dainotu Varnu.