Tarptautinis šokio festivalis „Aušrinė žvaigždė“ suburs per 800 šokėjų

Roberto PONELIO nuotr.
Šiaulius vėl judins tarptautinis šokio festivalis-konkursas „Aušrinė žvaigždė“.
2022 m. rugsėjo 9–11 d. į Šiaulius penkioliktą kartą grįžta tarptautinis šokio festivalis-konkursas „Aušrinė žvaigždė“. Tris dienas truksiantis renginys leis gėrėtis įvairių šokių stilių pasirodymais.

Festivalyje pasirodymus dovanos net 846 šokėjai iš Lietuvos, Ukrainos, Latvijos, Estijos, Danijos, Kirgizijos, Bulgarijos ir Sakartvelo. Svečių kolektyvas „Vesnianka“ iš Ukrainos ir tautinių šokių ansamblis „Dzintarinš“ iš Latvijos atliks koncertines programas.

Festivalį organizuoja Šiaulių kultūros centras, remia Šiaulių miesto savivaldybė.

Rengėjai pabrėžia, jog festivalio-konkurso tikslas – užtikrinti tradicijų tąsą, sudaryti sąlygas jauniesiems talentams realizuoti kūrybines idėjas šokio kalba ir pristatyti savo šalies ir krašto tautinį tapatumą, stiprinti kultūrinių mainų bendradarbiavimą tarp Lietuvos ir užsienio šokio kolektyvų. Šiemet į festivalį pakviesti 49 kolektyvai iš įvairių šalių.

„Džiaugiamės galėdami suburti geriausius Lietuvos ir užsienio šokėjų kolektyvus. Siekiame paskatinti visuomenę įsijungti į meno, kultūros sklaidą, lavinti ir ugdyti vaikų bei jaunimo sceninę kultūrą bei muzikines žinias, tačiau tuo pat metu ir suteikti galimybę parodyti save, savo gabumus“, – sako Šiaulių kultūros centro choreografijos studijos „Aušrelė“ meno vadovas ir festivalio-konkurso organizatorius Mindaugas Kosaitis.

Festivalyje-konkurse dalyvauja šokio kolektyvai, solistai, duetai, trio, kurie skirstomi pagal amžiaus grupes ir pasirinktą šokio žanrą – klasikinį, liaudišką, šiuolaikinį. Visos festivalio-konkurso konkursinės dalys šiais metais vyks Šiaulių kultūros centre.

Pasirodymai bus vertinami kompetentingos komisijos, kurioje dirbs Jurijus Smoriginas, Romutė Gaučaitė ir Aistė Kavolienė.

Rugsėjo 9 d. 16 val. festivalio-konkurso „Aušrinė žvaigždė“ atidarymo renginys vyks pėsčiųjų bulvare, prie Šiaulių dailės galerijos. Žiūrovus ir dalyvius džiugins šokių kolektyvų ir atlikėjų pasirodymai, liaudiškų šokių kolektyvo „Dzintarinš“ (meno vad. S. Misika), kuris buvo pripažintas vienu iš dešimties stipriausių vaikų šokių kolektyvų Latvijoje, koncertas.

Rugsėjo 10 d. 17 val. į Prisikėlimo aikštę vilios Kauno M. Petrausko scenos menų mokyklos moksleiviai interaktyvioje menų laboratorijoje „Vibracija“. Renginio dalyviai taps kuriamo pasirodymo dalimi, lavins kognityvinius gebėjimus, emocinį intelektą, kūrybinį savitumą, susipažins su įvairiomis meno formomis ir eksperimentuos. Žiūrovai įtraukiančiame pasirodyme turės galimybę paveikti pasirodymo eigą. Tos pačios dienos 20 val. miestiečių lauks folkšokiai „Visi šoka“ su tautiška kapelija „Sutaras“.

Festivalio-konkurso uždarymo renginys vyks rugsėjo 11 d. 12 val. Šiaulių kultūros centre. Pasirodymus dovanos tautinių šokių ansamblis „Vesnianka“ (V. Mandzij) iš Ukrainos ir Šiaulių kultūros centro choreografijos studijos „Aušrelė“ (meno vad. M. Kosaitis, meno vad. asist. V. Adomėnaitė-Butnorienė) pasirodymai.