Tarptautinis folkloro festivalis–konkursas „Saulės žiedas“ pristatytas kongrese P. Korėjoje

Zenono RIPINSKIO nuotr.
Folkloro konkursas–festivalis „Saulės žiedas“ buvo pristatytas P. Korėjoje, Cheonane, vykusiame Tarptautinės šokių festivalių federacijos FIDAF kongrese.

Asociacijos „Baltų centras“ Šiauliuose rengiamas reprezentacinis miesto renginys – tarptautinis folkloro konkursas–festivalis „Saulės žiedas“ buvo pristatytas P. Korėjoje, Cheonane, vykusiame Tarptautinės šokių festivalių federacijos FIDAF kongrese. Jame dalyvavo festivalio „Saulės žiedas“ direktorius bei FIDAF vykdomojo komiteto narys Zenonas Ripinskis.

FIDAF kongreso metu Cheonane metu vyko ir vienas didžiausių tarptautinių renginių – pasaulinis šokių festivalis-konkursas, kuriame kartu su P. Korėjos, Brazilijos, Ekvadoro, Malaizijos, Taičio, Filipinų, Kosta Rikos, Taivanio, Lenkijos, Čekijos, Kazachstano, Kinijos, Slovakijos, Kosovo kolektyvais dalyvavo ir šokėjai iš Lietuvos – Anykščių kultūros centro šokių kolektyvas „Gojus“, pristatęs lietuvių liaudies šokių ir senovinių baroko šokių programas.

Lietuvos atlikėjai pateko į konkurso finalą, kuriame buvo įvertinti dviem specialiaisiais prizais – už geriausią kostiumą ir pasiekimus.

Konkurso didysis prizas atiteko kolektyvui iš Brazilijos.

Pasak Zenono Ripinskio, dalyvavimas tokios aukšto lygio tarptautiniame renginyje ir FIDAF kongrese leidžia ne tik susipažinti su kitų šalių festivalių organizavimo patirtimi, pamatyti aukšto lygio užsienio šalių kolektyvus, bet visų pirma pristatyti 2025 metų vasarą Šiauliuose įvyksiantį jubiliejinį dešimtąjį tarptautinį folkloro festivalį–konkursą „Saulės žiedas“, kuris yra įtrauktas į oficialų FIDAF renginių kalendorių.

„Kaip vienam iš FIDAF organizacijos atstovų Europai, nebe pirma kartą tenka dalyvauti šios federacijos kongresuose. Mūsų nuo 2005 metų rengiamas „Saulės žiedas“ jau yra tapęs didžiausiu tarptautiniu folkloro festivaliu Baltijos šalyse ir jau yra gerai žinomas užsienio šalyse. Džiugu, kad užsienio šalių „Saulės žiedo“ atlikėjai gerai atsiliepia apie mūsų festivalio organizaciją, pažymi aukštą čia dalyvaujančių kolektyvų meninį lygį“, – sakė Z. Ripinskis.

Jis teigė, FIDAF kongreso metu sulaukęs daug susidomėjusiųjų klausimų apie būsimą „Saulės žiedo“ festivalį, kuris turėtų įvykti 2025 metais.

Anot jo, dėl aukšto lygio kolektyvų iš tolimųjų šalių tenka konkuruoti su kur kas didesnį biudžetą turinčiais festivaliais, galinčias pasiūlyti dalyviams geresnes dalyvių apgyvendinimo sąlygas.

Cheonane vykęs pasaulio šokių festivalis-konkursas kasmet sutraukia keliolikos tūkstančių žiūrovų auditoriją, jos programoje taip pat yra rengiamas ir P. Korėjos nacionalinis šiuolaikinių šokių konkursas, kuriame pasirodo patys geriausi šalies atlikėjai. Renginys, vyksta pačiame miesto centre ir yra tiesiogiai transliuojamas per televiziją ir internetu. Šio festivalio metu vyksta ir įspūdingas užsienio bei miesto įvairių meno ir ugdymo institucijų dalyvių paradas, kurio metu taip pat vertinamas atlikėjų pasirodymas. Lietuvoje būtų sunku įsivaizduoti, kad tiek tūkstančių žmonių emocingai stebi šį spalvingą renginį.