Tarptautinei teatro dienai – premjera „Skraidantis Travolta“

Edvardo TAMOŠIŪNO nuotr.
Travoltą spektaklyje „Skraidantis Travolta“ vaidina Valstybinio Šiaulių dramos teatro aktorius Aidas Matutis.

Kovo 26 dieną Valstybinis Šiaulių dramos teatras pristato premjerą – latvių ir lietuvių kūrėjų spektaklį „Skraidantis Travolta“. Spektakliu bus paminėta Tarptautinė teatro diena. Po premjeros vyks geriausių 2022 metų Valstybinio Šiaulių dramos teatro aktorių ir teatralų apdovanojimai.

Spektaklį „Skraidantis Travolta“ pristato jauna teatro kūrėjų komanda iš Latvijos. Spektaklio režisierius – Toms Treini, dramaturgas – Artūrs Dicis, kompozitorius – Jūlijs Raimonds Melngailis, scenografas – Kristaps Kraminš, kostiumų dizainerė – Marta Laima Treine, vertėja – Viktorija Jonkutė.

Spektaklyje vaidina Valstybinio Šiaulių dramos teatro aktoriai: Aidas Matutis (Travolta), Severinas Norgaila (Ivaras), Mindaugas Jurevičius (Timas), Dalius Jančiauskas (Atis), Rusnė Navickaitė (Alisa), Nomeda Bėčiūtė, Juozas Žibūda (Ridikas).

Spektaklis „Skraidantis Travolta“ – švelnia ironija ir humoru persmelktas pasakojimas apie kiekvieno mūsų (ne)dedamas pastangas gyventi savo, o ne aplinkybių primestą gyvenimą.

Režisierius T. Treinis spektakliui Šiauliuose pasirinko šiuolaikinio latvių autoriaus A. Dicio pjesę, kurios tema, teigia režisierius, yra vienodai aktuali ir suprantama ir Latvijos, ir Lietuvos publikai.

Pjesė pasakoja apie atokaus kaimelio gyventojus, kurių kasdienybė skęsta asmeninėse peripetijose. Kasdieninės kalbos, sodrių dialogų ir humoro prisodrinta pjesė nukelia į mažą, visų užmirštą kaimelį, kurio gyventojai, nebandydami nieko keisti ar keistis patys, stumia viena į kitą panašias dienas. Pasakojimo centre – jaunas vaikinas vardu Travolta, kurį kaime dėl jo uždaro būdo ir keistų įpročių daugelis laiko tiesiog „trenktu“. Be kitų keistenybių, Travolta turi niekam nesuprantamą, pavojingą ir, rodos, visiškai beprasmį „hobį“ – netikėtai iššokti priešais pro kaimą lekiantį automobilį. Vieną dieną šis atrodytų iki absurdo kvailas užsiėmimas pritraukia žurnalistų dėmesį ir įvykiai pasisuka labai netikėta linkme...

Atrodo, kad Travolta, kaip ir visi kiti veikėjai, yra nuolankiai susitaikęs su savo likimu, tačiau iš tikrųjų savyje jis nešiojasi didžiulę šeimos paslaptį, kurią atskleidus tampa akivaizdu, kad po šiurkštoku pjesės paviršiumi slepiasi sukrečianti meilės, kaltės ir jos atpirkimo tragedija. Travolta – tarsi Latvijos Forestas Gampas, kuris net pačiomis nepalankiausiomis aplinkybėmis bando ieškoti išeities.

Pjesės autorius A. Dicis šia pjese jis norėjo priminti labai paprastą, bet dažnai pamirštamą tiesą, kad gyvenimas nėra kažkas abstraktaus: „Kiekvieną mielą sekundę jis vyksta mumyse ir mes patys esame tikrieji savo gyvenimo kūrėjai. Nėra tokios vietos kaip „niekur“, kur gyvenimas tarsi teka pro šalį, nepaliesdamas žmonių.“

Režisierius T. Treinis, statydamas spektaklį, galvojo apie žmogiškojo neišsipildymo ir susitaikymo su likimu priežastis: „Akistata su likimu daugeliui nėra maloni, bet tai pagrindinė sąlyga norint pradėti keistis.“