Tarptautinė grafikos paroda „Grožis“ rodoma Šiauliuose

Giedriaus BARANAUSKO nuotr.
Atidarymo atrakcija – galima piešti ir dviračiu.
Šiaulių dailės galerijoje atidaryta Kauno tarptautinės grafikos bienalės paroda „Grožis“ . Eksponuojami 22 autorių kūriniai, kuriuose atsispindi įvairiausios grožio sampratos. Iki rugpjūčio 15 dienos veiks ši įdomi paroda, kelianti retorinį klausimą, kas yra grožis?

Liepos 30-osios vakarą į atidarymą galerijoje rinkosi šiauliečiai menininkai, meno gerbėjai, ištikimi parodų lankytojai ir smalsūs žiūrovai, sudominti grožio paieškomis. Eksponuojami kūriniai užima visą galerijos erdvę.

Į Šiaulius atvežtos parodos kuratorius Evaldas Mikalauskis pabrėžė, jog Kaunas tęsia tarptautinės grafikos bienalės tradiciją. Tai jau trečioji bienalė, įvykusi praėjusiais metais, paraiškas teikė 300 menininkų, iš jų atrinkta 50 bienalės dalyvių. Į Šiaulius atvežti ne visų jų darbai, paroda papildyta šiauliečių menininkų kūriniais. Parodos autoriai – Lietuvos, Latvijos, Estijos, Lenkijos, Brazilijos menininkai.

Pristatomi darbai, atlikti klasikinėmis grafikos technikomis.

Pasak parodos rengėjų, nors menininkų komanda pasikeitusi, tačiau su ne ką mažesniu grožio krūviu.

„Bienalės tema – grožis. Tai abstrakti ir subjektyvi sąvoka, priklausoma nuo daugybės veiksnių. Būtent toks neapibrėžtumas leidžia menininkams pateikti visiškai skirtingas grožio suvokimo interpretacijas. – pabrėžiama parodos anonse. – Bienalės tikslas, atsiribojant nuo primityvaus ir įprasto supratimo, atskleisti netikėtą, kuo platesnę šio žodžio reikšmę. Nuo tobulumo siekio iki tragedijos – grožio ribos nebe apčiuopiamos.“

Per parodos atidarymą menotyrininkas Virginijus Kinčinaitis, Dailės galerijos direktorės pavaduotojas, pabrėžė, jog nuo piešimo, nuo į rankas vaikystėje paimto pieštuko prasideda saviraiška.

„Piešinys yra pati ekspresyviausia mūsų saviraiška ir išraiška. Piešinys yra menas. Tai kūrybos, mūsų širdies lūžių ir emocijų išraiška. Kiekvienas iš jūsų brėžtumėte liniją ir ji būtų skirtinga – tas piešinys – jūsų esmė“, – teigė menotyrininkas, kviesdamas žiūrėti parodą.

Jis akcentavo, jog „rodomas tarptautinis aukščiausio lygio menas“ ir pasidžiaugė grupės šiauliečių menininkų „intervencija“ į šią parodą.

Šiaulių miesto savivaldybės Kultūros skyriaus vedėja Daina Kinčinaitienė sveikino parodos rengėjus ir dėkojo, kad Kauno tarptautinė grafikos bienalės paroda neaplenkia Šiaulių.