Tarp „Auksinių scenos kryžių“ nominantų – ir kūrėjai iš Šiaulių

VŠDT archyvo nuotr.
Kategorijoje „Aktorė“ nominuota Valstybinio Šiaulių dramos teatro aktorė Aistė Šeštokaitė už Katarinos Blum vaidmenį spektaklyje „Prarasta Katarinos Blum garbė“.
Profesionaliojo scenos meno vertinimo komisija iš 102 pateiktų pasiūlymų išrinko „Auksinių scenos kryžių“ nominantus pagal atskiras kategorijas.

Kategorijoje „Aktorė“ nominuota Valstybinio Šiaulių dramos teatro aktorė Aistė Šeštokaitė už Katarinos Blum vaidmenį spektaklyje „Prarasta Katarinos Blum garbė“. Sezono pradžioje Valstybiniame Šiaulių dramos teatre režisierius Agnius Jankevičius pristatė premjerą pagal Nobelio premijos laureato Heinricho Böll (Heinricho Bėlio) apysaką „Prarasta Katarinos Blum garbė“. Spektaklyje užaštrinta satyrine forma vaizduojami šiuolaikinės žiniasklaidos, viešųjų ryšių ir socialinių tinklų manipuliaciniai žaidimai žmonių likimais.

Kiti 2022 metais A. Šeštokaitės sukurti vaidmenys Valstybiniame Šiaulių dramos teatre: Unė jaunesnė spektaklyje „Pakeliui“, Pasiuntinė spektaklyje „Man šiandien – Hamletas“, Laima spektaklyje „Remyga“.

Kategorijoje „Režisūra“ nominuotas Naubertas Jasinskas (už spektaklius „Edžio pabaiga“ (Valstybinis jaunimo teatras) ir „Pelikanas“ (OKT / Vilniaus miesto teatras, Lietuvos nacionalinis dramos teatras, rankų šešėlių teatras „Budrugana Lietuva“). Pernai N. Jasinskas „Auksinį scenos kryžių“ gavo geriausio jaunojo menininko kategorijoje.

N. Jasinskas yra kilęs iš Šiaulių , Valstybiniame Šiaulių dramos teatre šį sezoną pastatė spektaklį „Found, found, found“, inspiruotą Jono Meko asmenybės ir kūrybos. Tai buvo pirmasis kūrėjo darbas Valstybiniame Šiaulių dramos teatre. Režisieriaus senelis buvo Šiaulių dramos teatro aktorius, režisierius, dramaturgas Naubertas Jasinskas.

Kitos „Auksinių scenos kryžių“ kategorijos: „Aktorius“, „Aktorių ansamblis“, „Scenografija ir kostiumų dizainas“, „Videografija ir šviesų dizainas“, „Kūrybinė grupė“, „Muzika“, „Solistas / solistė“, „Choreografija“, „Šokėjas / šokėja“, „Jaunoji menininkė / jaunasis menininkas“, „Spektaklis vaikams ir jaunimui“, „Objektų ir lėlių spektaklis“, „Dramaturgija“, „Socialinio rezonanso spektaklis“.

Tradiciškai bus įteiktas ir atminimo ženklas „Boriso Dauguviečio auskaras“ už naujų sceninės išraiškos formų paieškas.

Pasak komisijos, 2022 metai – jaunų kūrėjų laikas, atskleidžiantis naujos Lietuvos teatro kartos veidą, išryškėjantį ir nominacijose. Nepriklausomybės laikotarpiu užaugę menininkai aiškiai plečia savo kasdienio pasaulio ribas už gimtosios šalies sienų, pasaulines aktualijas įtraukdami ne tik kaip nuorodas ar komentarus, bet priimdami jas kaip savo gyvenimo dalį.

Komisijos narių teigimu, spektakliuose matyti daug komandinės kūrybos bei dėmesio socialiai jautrioms, visuomenėje rezonansą keliančioms temoms. Bendras nominacijų skaičius nepasikeitė, pakito tik kelios nominacijų kategorijos, kurios tiesiogiai susijusios su sukurtais ir pateiktais spektakliais bei išryškėjusiomis tendencijomis.

Konkursui pateiktus darbus vertino: Margarita Alper, Raimonda Bitinaitė-Širvinskienė, Eglė Gudžinskaitė, Sigita Ivaškaitė, Monika Jašinskaitė, Lina Klusaitė, Martynas Petrikas, Evgeniya Shermeneva ir Janina Stankevičienė.

Konkurso laureatams kovo 26 dieną Lietuvos nacionaliniame dramos teatre bus įteikti atminimo ženklai „Auksiniai scenos kryžiai“, o už naujų sceninės išraiškos formų paieškas – atminimo ženklas „Boriso Dauguviečio auskaras“.