Tapybos parodoje ryškūs optimizmo potėpiai

Tapybos parodoje ryškūs optimizmo potėpiai

Tapybos parodoje ryškūs optimizmo potėpiai

Dailininkas Dalvis Udrys pristatė jubiliejinę tapybos parodą „50 + 1“. Ketvirtadienį ji atidaryta Šiaulių dailės galerijoje. Bičiuliai autorių vadino laisvu, optimistišku „BIX“ kartos menininku.

Simona PUŽAITĖ

simona@skrastas.lt

„Dalvis priklauso „BIX“ kartos studentams“, – pasakojo dailininkas, Romanas Vilkauskas, anuomet buvęs Šiaulių universiteto tapybos katedros vedėju. Jis prisiminė 1986 metų plenerą Kulautuvoje, kuriame jis buvo studentų praktikos vadovas. Tuometiniame Šiaulių pedagoginio instituto Dailės fakultete studijavo ir D. Udrys.

Dėstytojui įsiminė momentas, kai jis pamatė buteliais, kibirais grojančius – „biksuojančius“ studentus. Pirmasis tarp studentų spalvotą skiauterę buvo pasidaręs D. Udrys.

„Tai buvo laikas, kai studentai jau galėjo atsiskleisti, provokuoti, žaisti, išdykauti ir už tai nebuvo baudžiami“, – pasakojo R. Vilkauskas. Anot jo, laisvumas, protų atsivėrimas suformavo dailininkų kartą.

Dailininkų sąjungos Šiaulių skyriaus vadovas Ričardas Garbačiauskas akcentavo D. Udrio energiją, turėjimą ką pasakyti darbais. „Jis drąsiai šneka spalvomis, formomis, per pastaruosius metus subrandino savitą plastikos kalbą“, – pažymėjo R. Garbačiauskas.

„Produktyvumas!“ – ryškų tapytojo bruožą įvardijo Dailės galerijos parodų kuratorius, menotyrininkas Virginijus Kinčinaitis. Ruošiant parodą jam teko darbus rinkti iš didelės tapytojo kūrinių kolekcijos, svarstyti, kaip suderinti norą parodyti kuo daugiau darbų ir tuo pačiu suteikti erdvės.

Pasak V. Kinčinaičio, darbuose menininkas gražiai derina potėpį ir grafiką. Išlaikomas balansas tarp figūros ir fono.

Sveikindami kolegą Šiaulių dailės mokyklos pedagogai kalbėjo, jog jis yra nepataisomas optimistas ne tik kūryboje, bet ir gyvenime.

Kai kurie parodoje eksponuojami paveikslai sukurti naujai, kai kurie vos prieš keletą savaičių. Pasak D. Udrio, šiauliečiai jį žino, todėl jiems negalima rodyti senų darbų. Prieš tai tapytojas pristatė parodą 2011-aisiais.

„Norisi, kad draugai, kolegos, mokiniai matytų ką darau, kad neužmirštų“, – apie parodos atsiradimo priežastis kalbėjo autorius. Paroda turėjo būti 50-mečio proga pernai, tačiau jos laikas nusikėlė. Taip gimė pavadinimas „50 + 1“.

Paroda veiks iki gegužės 3 dienos.

Jono TAMULIO nuotr.

PARODA: Tapytojas, Šiaulių dailės mokyklos mokytojas Dalvis Udrys pristatė tapybos darbų parodą „50 +1“.

DARBAI: Menininkas kūriniuose drąsiai šneka spalvomis, formomis, derina potėpius ir grafiką.