Šviesa ir paslaptis mokytojos paveiksluose

Šviesa ir paslaptis mokytojos paveiksluose

Šviesa ir paslaptis mokytojos paveiksluose

Iš paveikslų sklinda šviesa, ramybė, skaidruma ir paslaptis, glūdinti po iš pirmo žvilgsnio romantiškais, idiliškais gamtos vaizdais. Tokį įspūdį sukelia Joniškio Algimanto Raudonikio meno mokyklos dailės mokytojos ekspertės Vidos Žukienės personalinė paroda „Kelionės“. Ji duris atvėrė Joniškio kultūros centre.

Loreta RIPSKYTĖ

loretar@skrastas.lt

Paveiksluose atsiveria kitas pasaulis

Mokytojos tapybos darbų parodą simboliškai galima suskirstyti į dvi dalis. Parodos įžanga – keletas 1987–1989 metų portretų, iš kurių žvelgia autorei brangūs žmonės, močiutė, mama, tėtis. Šie darbai buvo eksponuoti pirmosiose dviejose personalinėse V. Žukienės parodose.

Ant kitos sienos atsiveria naujausi jau kitokios stilistikos paveikslai. Iš pirmo žvilgsnio – ramūs, gražūs gamtos vaizdai, autorės atmintyje išlikę iš kelionių su vyru Vitoliu Žuku. Autorė sakė, jog grįžus po kurio laiko atrodydavo, kad tuos pačius vaizdus matai Lietuvoje, galima net toli neišvykus regėti kitą pasaulį.

Apie vidinį pasaulį liudija ne tik rūko, paveiksluose slepiančio paslaptį, šydas, bet ir, Lietuvos dailininkų sąjungos nario Voldemaro Barakausko teigimu, skaidrūs, permatomi žodžiai iš Evangelijos pagal Joną: „Pradžioje buvo žodis“, „Tas Žodis buvo pas Dievą“, „Ir Žodis buvo Dievas“. Žodžiai ištirpsta paveiksluose, susilieja su gamtos grožiu.

„Vida – puiki piešėja ir tapytoja. Galime apsigauti, kad matome gražius vaizdelius. Bet Vida jų nepiešia, tai tik nuoroda į dvasinį pasaulį, simboliai,“ – sakė dailininkas V. Barakauskas. Autorės darbuose ryškus akvareliškumas, nors tapyta aliejiniais dažais. Kai kur pastebimas minimalistinis stilius – vos keli žolės daigeliai erdvėje – būdingas japonų tapybai braižas.

Per vienerius metus

Parodos autorė V. Žukienė, pristatydama savo darbus, sakė, kad kelionė prasidėjo nuo darželio, bičiulystės su drauge, su kuria viename suole sėdėjo visus mokyklos metus, vėliau atsirado vyras, prisiekęs keliautojas Vitolis, leidęs jai būti savimi, kurti. Taigi pavadinimas „Kelionės“ žymi jos kelią per gyvenimą ir išvykas į svečius kraštus.

Keliolikos paveikslų paroda gimė per vienerius metus. Baigta tik atidarymo išvakarėse.

„Tai šviesos tapyba ar tapyba šviesa,“ – taip kūrybinį proveržį pavadino autorė.

V. Žukienė pasakojo nuo mokyklos laikų domėjusis filosofija, jai buvo svarbus klausimas, kodėl žmogus gyvena šiame pasaulyje, kam jis yra pašauktas. Jai atrodė, kad yra dvi misijos – šeima ir darbas. Pasirinko darbą, bet tuo šiandien džiaugiasi. Ją palaiko mama Elena Jutinskienė ir vyras V. Žukas, parodos atidaryme sakęs, kad Vidai visada buvo svarbu grožis.

Pasak V. Žuko, net tolimoje kelionėje Sibire, kai reikėjo skubėti pasistatyti palapinę ir eiti ilsėtis, Vida rankomis pešė sužėlusią žolę, kol aplinka jai tapo graži, maloni.

Mokytoją dailininkę sveikino rajono meras Gediminas Čepulis, jos bendradarbiai, parengę ir muzikinę renginio dalį, artimieji, bičiuliai, bendraklasiai, buvę mokiniai, kūrybos gerbėjai.

Autorės nuotr.

STABTELĖJIMAS: Prie vieno iš parodos paveikslų – autorė Vida Žukienė ir jos mama Elena Jutinskienė.

NUORODA: Graži gamta Vidos Žukienės paveiksluose nėra tik vaizdai, tai tarsi simboliai, nuorodos į dvasinį pasaulį.

MOKINĖ: Parodos autorę Vidą Žukienę sveikino jos buvusi mokinė, o dabar – kolegė Loreta Angilovienė.