Švęsti Velykėles – į Žaliūkių malūnininko sodybą

Edvardo TAMOŠIŪNO nuotr.
Tikėta: kuo aukščiau išsisupsi, tuo linai didesni augs, o pats linksmesnis ir sveikesnis būsi visus ateinančius metus.

Balandžio 7 dieną nuo vidurdienio Šiaulių „Aušros“ muziejaus Žaliūkių malūnininko sodyboje prasidės Atvelykio šventė – Velykėlės.

Atsinešusieji nudažytus margučius galės ridenti specialiai tam padarytu loveliu. Bus galima mokytis kiaušinių marginimo vašku ir sužinoti molinių kiaušinių dekoravimo paslapčių.

Koncertuos Šiaulių „Juventos“ progimnazijos lalauninkai, gausus būrys Šiaulių Gegužių progimnazijos jaunųjų atlikėjų – folkloro klubas „Čiutulis“, folkloro ansamblis „Gasužis“, tautinių šokių kolektyvai „Juostinas“ ir „Upynikė“.

Šventėje bus prisiminta velykinio lalavimo tradicija. Manoma, kad lalauninkų linkėjimai gero derliaus, sėkmingų metų ir laimingų vedybų būtinai išsipildys. Žinodami, kad šykščius gaspadorius lalauninkai gali išjuokti ir netgi palinkėti, kad šių vištos dėtų ne kiaušinius, o akmenis, žadame būti vaišingi ir nepagailėti ir atlikėjams, ir visiems šventės svečiams tik vieną kartą metuose kepamos gardžios Atvelykio kiaušinienės – svarbiausio tradicinio šios šventės patiekalo.

Nuo senų laikų Žemaitijoje kiaušinienė buvo kepama per įvairias pavasario šventes, ne tik per Atvelykį, bet ir Jurgines ar Sekmines. Žaliūkių malūnininko sodyboje Velykėlių kiaušinienė ruošiama lauke ant krosnies ir tikrai visada būna nepaprastai gardi. Sušalę ar ištroškę galės paskanauti vaistingų žolelių arbatos.

Šventės dalyviai bus pakviesti suptis sūpuoklėse. Tikėta: kuo aukščiau išsisupsi, tuo linai didesni augs, o pats linksmesnis ir sveikesnis būsi visus ateinančius metus.