Susitikime su Jonu Kiriliausku kalbėta apie kūrybą

Zigmo RIPINSKIO nuotr.
Daugybę knygų parašęs istorikas, rašytojas, publicistas Jonas Kiriliauskas šįkart kuršėniškiams pristatė knygą apie keliautoją, esperantininką, visuomenininką Liudą Alseiką.

Šiaulių rajono savivaldybės Vytauto Vitkausko viešosios bibliotekos Žiniasklaidos skaitykloje vyko susitikimas su istoriku, rašytoju, publicistu Jonu Kiriliausku. Kuršėniškiams renginio metu jis pristatė naujausią savo knygą „Liudas Alseika (1887–1960)“.

Kuršėniškis J. Kiriliauskas itin daug dėmesio skiria savo gimtajam Kuršėnų miestui. Jis yra knygų „Kuršėnų vyniotinio istorija“, „Visi keliai veda į Kuršėnus“, „Pamiršti nepamiršti Kuršėnų krašto dvarai“ autorius.

Iš gausybės J. Kiriliausko išleistų knygų, keturios jų yra grožinės. Tai „Degantis birželis“ bei antra dalis „Su apkasų smarve“, kuriose veiksmas vyksta 1941 metų birželio mėnesį Lietuvoje.

Esė rinkiniuose „Savęs okupacija“ bei „Ženklai“ dažniausiai tiesmukai, sarkastiškai, ironizuojant perteikiamas rašytojo požiūris į aplinką, gyvenimo bendrakeleivius, tam tikros nuotaikos susifokusavimas. Keletą ištraukų iš šių esė rinkinių skaitė Kuršėnų Lauryno Ivinskio gimnazijos dvyliktokai Kotryna Lučinskaitė ir Donatas Šiurkus.

Neseniai pasirodžiusi J. Kiriliausko knyga „Liudas Alseika (1887–1960). Pasakojimai apie žmogų kelyje“ yra knyga apie Šiaulių krašto, Kuršėnų žemės žmogų, kuris puoselėjo dviračių turizmo vystymą, esperanto kalbą, buvo aktyvus, visuomeniškas, keliaujantis žmogus... Prisiminimais apie šį žmogų dalijosi ir vakaro viešnia, L. Alseikos anūkė Gaiva Rakauskienė.

L. Alseika buvo žymus esperantininkas. Šiauliuose susikūrusio esperantininkų klubo „Rūta“ atstovė Šiaulių miesto savivaldybės viešosios bibliotekos Lieporių filialo vyresnioji bibliotekininkė Nijolė Petraitytė-Jurkovič pasidalijo prisiminimais ir mintimis apie L. Alseiką bei esperantininkų veiklą. Be to, sakė viešnia, Kuršėnuose netgi veikė esperantininkų draugija, o jai priklausė žymūs vietos veikėjai, tokie kaip Vacys Reimeris.