Susiburta Vytauto Vitkausko vardo suteikimo bibliotekai šventėje

ŠRSVB nuotr.
Renginio vedėjas aktorius Giedrius Arbačiauskas atliko kūrinius pagal lietuvių poetų eiles.

Šiaulių rajono savivaldybės Vytauto Vitkausko viešojoje bibliotekoje Kuršėnuose vyko vardo suteikimo bibliotekai šventė, simboliškai pavadinta „sambūriu“. Būtent šiuo žodžiu profesorius Vytautas Vitkauskas, dar gyvas būdamas, vadindavo didesnius renginius ar šventes.

Šia proga bibliotekos fasadą papuošė atnaujinta šviečianti iškaba.

Susirinkusieji svečiai būriavosi laiptinėje ir vestibiulyje, kuriame eksponuojama stendinė paroda „Kuršėniškio kalbininko, profesoriaus Vytauto Antano Vitkausko gyvenimo ir veiklos momentai“. O kodėl laiptinėje? Nes būtent laiptinę papuošė vaikiškų knygelių autoriaus ir iliustratoriaus Dainiaus Šukio paveikslas Vytautui Vitkauskui.

Renginio vedėjas aktorius Giedrius Arbačiauskas sveikinimo žodį tarti pakvietė bibliotekos direktorę Ingridą Klupšaitę, kuri, drauge su V. Vitkausko broliu Algiu Vitkausku, atidengė minėtą paveikslą.

Sambūrio dalyviai išklausė keletą pranešimų. Vieną iš jų, apie V. Vitkausko įvairiapusišką veiklą ir jo nuopelnus lietuvių kalbai bei savo kraštui, skaitė Lietuvių kalbos instituto bendrinės kalbos tyrimų centro vyresnioji mokslo darbuotoja dr. Jolita Urbanavičienė. Profesorius kalbininkas dr. Juozas Pabrėža savo pranešime „Žemaitiu kalba: keravuojėms ėr tvėrtėnėms“ kreipė dėmesį į žemaičių kalbos išskirtinumą, įdomumą bei reikšmingumą ir indėlį bendrinei lietuvių kalbai.

Renginio pabaigoje padėkos žodį už V. Vitkausko vardo įamžinimą tarė ir A. Vitkauskas, jis teigė sužinojęs apie brolį šį tą naujo. Kuršėniškė tautodailininkė Terezija Danutė Vaišienė padovanojo bibliotekai V. Vitkausko biustą iš šamotinio molio.

2012 metų gegužės 17 dieną Šiaulių rajono savivaldybės viešosios bibliotekos didžiausiam padaliniui – Kuršėnų miesto bibliotekai – suteiktas prof. Vytauto Vitkausko vardas. Vėliau, vykstant bibliotekos pertvarkai ir Šiaulių rajono savivaldybės viešosios bibliotekos buveinę iš Šiaulių miesto perkėlus į naujai rekonstruotą pastatą Kuršėnuose, Vytauto g. 1, Kuršėnų biblioteka su fondais buvo integruota į ŠRSVB sudėtį, ir būtinybės veikti Kuršėnų padaliniui atskirai – nebeliko. Atvėrus visuomenei naujojo bibliotekos pastato duris, inicijuota vieša konsultacija su rajono gyventojais dėl galimo šios įstaigos pavadinimo keitimo. 2022 metų gruodžio 20 dieną Šiaulių rajono savivaldybės taryba, atsižvelgusi į gyventojų balsavimą, patvirtino naująjį rajono viešosios bibliotekos pavadinimą – Šiaulių rajono savivaldybės Vytauto Vitkausko viešoji biblioteka.