Sūrių šventėje sūrius išgraibstė, vaišėms – kiaušinienė

Deimantės KAVALIAUSKAITĖS nuotr.
Sūriai stebino ne tik skoniu, bet ir grožiu.
Praėjusį savaitgalį Kelmės rajono Pakražančio miestelyje surengta jau penkioliktoji sūrių šventė „Nuo Jurginių – lig Žolinių“. Parodai skirti 46 sūriai vos tilpo ant trijų stalų. Pats didžiausias – aštuonių kilogramų – papuošė Pakražančio kultūros centro sceną.

Pardavimui iš visų Lietuvos regionų suvažiavę sūrių gamintojai atvežė 157 sūrius. Visus pardavė – ir dar pritrūko.

Nesutrukdė ir pliaupiantis lietus

Respublikinė sūrių šventė prasidėjo už žemdirbius ir šeimininkes aukojamomis Šv. Mišiomis Pakražančio bažnyčioje.

Po Šv. Mišių pradėjo pliaupti lietus. Bet jis nesugadino šventės. Parodai skirti 46 trisdešimt vienos šeimininkės pagaminti sūriai vos tilpo ant trijų stalų. Daugelis jų – nemenki – keturių, šešių kilogramų. Ne tik stebino savo dydžiu, bet ir užėmė daug vietos.

O valpainiškės Dalios Zakarienės suspaustas sūris svėrė net aštuonis kilogramus. Jis tapo šventės simboliu. Iškilmingai atneštas ir padėtas ant scenos.

Parodai skirtus sūrius šventės dalyviai degustavo. O į namus galėjo parsivežti parduodamų sūrių, kurių atvežta 157. Visi iki vieno parduoti. Ir šventės organizatorių teigimu, dar pritrūko.

Atstovavo visiems regionams

Šventėje atsispindėjo visų Lietuvos regionų sūrių spaudimo tradicijos. Pakražančio seniūnijai priklausančios Grinių, Valpainių, Žalpių ir Stulgių bendruomenės atstovavo Žemaitijai.

Prie jų prisijungė Lykšilio, Liolių ir Gailių bendruomenių šeimininkės. Žemaitijos pozicijas sustiprino ir Kelmės, Šaukėnų, Užvenčio kultūros centrai, atvežę po išmoningą sūrį.

Dzūkijai atstovaujanti Trakų šeimininkė Danutė Žemaitienė stalą papuošė šešis kilogramus sveriančiu „Dzūkučiu“.

Suvalkijai atstovaujanti prieniškė Janina Šilkaitienė suspaudė už „Dzūkutį“ nemenkesnį „Saldinį“ sūrį.

Mažosios Lietuvos sūrių spaudimo tradicijas demonstravo Pagėgiuose gyvenanti šeimininkė Lina Grublienė. Ji atvežė sūrį „Kėžą su gliumze“, spaustą iš ypač tiršto rūgusio pieno.

Aukštaitijai atstovavo Joniškio rajono Pošupio bendruomenės, su kuria bendrauja Pakražančio kultūros centras, atstovai, kurie taip pat rengia sūrių šventes. Šios bendruomenės atstovė Sigita Samoilova suspaudė sūrį „Nerealusis“, o jos kolega Vytautas Petkus parodai pateikė tris aštrius sūrius pavadintus „Pipirais“.

Dar 80 tokių sūrių Aukštaitijos atstovas atvežė parduoti. Pirkėjai kaip mat juos išgraibstė.

Kiaušinienė iš 400 kiaušinių

Pakražančio seniūnijos Grinių, Valpainių, Žalpių ir Stulgių kaimų bendruomenės tradiciškai šventės dalyvius vaišino kiaušiniene. Ji iškepta iš 400 kiaušinių. Tad visiems užteko. Nė vienas šventės dalyvis namo negrįžo alkanas.

Suaugusieji šventės dalyviai ir vaikai mėgavosi ne tik vaišėmis, bet ir edukaciniais užsiėmimais. Tik jiems šiek tiek trukdė lietus.

Šeimininkėms – prijuostės, organizatoriams – pagyros

Po to, kai šventės dalyviai išragavo visų rūšių sūrių, buvo apdovanota 31 šiuos sūrius suspaudusi šeimininkė. Kiekvienai įteikta balta prijuostė su šventės organizatoriaus Pakražančio kultūros centro emblema.

Organizatoriai iš svečių ir vietinių šventės dalyvių sulaukė daug pagyrų dėl šventės organizavimo.

Šventę vedė Kelmės mažojo teatro aktorius Modestas Vaitkevičius. Koncertavo meno saviveiklos kolektyvai iš Trakų, Pagėgių, Radviliškio, Prienų. Vietos saviveiklininkams atstovavo Pakražančio kultūros centro kapela „Gers čėsas“, vadovaujama Laimos Lapinskienės.

Pasirodymus vainikavo ansamblio „Jonis“ koncertas.

Tai jau penkioliktoji Pakražantyje rengiama sūrių šventė. Jau šešti metai, kai ji įgijo respublikinės šventės statusą.

Anksčiau sūrių šventė būdavo rengiama per Jurgines. Tačiau pastaruoju metu COVID-19 pandemija pakoregavo šventės laiką ir pavadinimą. Dabar ji rengiama tuo metu, kai sumažėja koronaviruso grėsmė ir vadinasi „Nuo Jurginių – lig Žolinės“.

Šventę parėmė Lietuvos kultūros taryba, rajono savivaldybė ir ūkininkas Vytautas Barkauskas.