Sugrįžta tarptautinis Šiaulių fortepijonų duetų festivalis

Organizatorių nuotr.
Groja Emilija Rožukaitė ir Simona Zajančauskaitė.

Gegužės 13 dieną prasidės IX-asis tarptautinis Šiaulių fortepijonų duetų festivalis.

Festivalis suburs ryškiausius šalies ir užsienyje gyvenančių lietuvių fortepijonų duetus. Koncertuos Emilija Rožukaitė ir Simona Zajančauskaitė, Gabrielė Sutkutė ir Rimantas Vingras, Lauryna Šablevičiūtė ir Nicholas Ashton (Re:Sono), Sonata Zubovienė ir Rokas Zubovas, Guoda Gedvilaitė ir Simonas Poška, Monika Lozinskienė ir Robertas Lozinskis. Bendras šių pianistų laimėtas tarptautinių konkursų skaičius peržengtų pusšimtį.

Pianistai klausytojams pateiks išskirtinius muzikinius potyrius – nuo elegancija alsuojančių Mocarto sonatų iki virtuoziškų Liutoslavskio variacijų Paganini tema.

Pianistai auditoriją supažindins su Commedia dell'arte klounu (Darijaus Mijo „Scaramouche“), prancūzų vaikų žaidimais (Žoržo Bizė „Jeux d'enfants“), Gustavo Holsto astrologiniais ieškojimais („Planetos“). Taip pat skambės prancūzų Moriso Ravelio, Kamilio Sen Sanso, Fransiso Pulenko, britų Stiveno Prato, Gremo Lynčo, Bendžamino Briteno kūriniai. Bus atliekama ir lietuvių muzika: Onutės Narbutaitės „Sraigė ir žiogas“ ir Dianos Čemerytės „Trys perspektyvos“.

Pianistai ne tik koncertuos, bet ir rengs meistriškumo pamokas Pakruojyje, Akmenėje, Kuršėnuose, Joniškyje, Šiauliuose, Kelmėje, Radviliškyje.

Gegužės 15 dieną Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešoji bibliotekoje vyks konferencija „Regioninė kultūros politika: praktikos, problemos, perspektyvos“.

Dalyvaus Asta Pakarklytė, Lietuvos kultūros tarybos pirmininkė, Gabrielė Žaidytė, ministrės pirmininkės patarėja kultūros klausimais, Stasys Tumėnas, LR Seimo kultūros komiteto narys, Audronis Imbrasas, laikinai einantis Vilniaus senojo teatro vadovo pareigas, Visagino kultūros centro direktorius, Ernesta Šimkienė, Šiaulių dailės galerijos direktorė, Saulė Kreimerienė, asociacijos „Šakynos bendruomenė“ pirmininkė, Marijus Lopaitis, gydytojas psichiatras, tęstinių projektų „Šalom, Akmene!“, „Atminties žygis. Akmenė“ sumanytojas ir vadovas, Donata Buciūtė, visuomenininkė, muzikos ir menų festivalio „Menų Festas“ idėjos autorė, dr. Nerijus Brazauskas ir kiti.

Jaunųjų fortepijonų duetų konkursas gegužės 16 dieną vyks Šiaulių Sauliaus Sondeckio menų gimnazijoje.

Festivalis keliaus ir į sostinę – Vilniuje trys koncertai bus surengti “Organum” salėje. Čia gegužės 18 dieną vyks ir finalinis Jaunųjų fortepijonų duetų konkurso laureatų bei Sonatos Zubovienės ir Roko Zubovo koncertas.

Tarptautinis Šiaulių fortepijonų duetų festivalis Šiauliuose organizuojamas nuo 1993 metų.

Festivalis miesto bei regiono gyventojams pristato žymius Lietuvos ir užsienio fortepijonų duetus, rengia Jaunųjų fortepijonų duetų konkursą bei edukacinę programą.

Festivalį rengia viešoji įstaiga „Bendruomenės pilietinės veiklos projektai“, bendradarbiaudama su Šiaulių Sauliaus Sondeckio menų gimnazija, Radviliškio, Akmenės, Joniškio, Kuršėnų, Pakruojo ir Kelmės vaikų muzikos mokyklomis. Festivalio meno vadovas – Rimantas Vingras.