Spektaklyje žiūrovai pasiners į vegetacinei būklei artimus išgyvenimus

Arvydo GUDO nuotr.
Iš Šiaulių kilęs režisierius Naubertas Jasinskas spektaklyje kviečia žiūrovus pasinerti į vegetacinei būsenai artimus išgyvenimus, į visumą pažvelgti iš augalų perspektyvos.

Lapkričio 15–19 dienomis Valstybiniame Šiaulių dramos teatre bus pristatomas Auksinio scenos kryžiaus apdovanojimo laureato, iš Šiaulių kilusio režisieriaus Nauberto Jasinsko spektaklis „Vegetacinė būklė“.

Režisierius kviečia žiūrovus pasinerti į vegetacinei būsenai artimus išgyvenimus, į visumą pažvelgti iš augalų perspektyvos.

Spektaklis „Vegetacinė būklė“ įkvėptas Čilės dramaturgės Manuelos Infantės to paties pavadinimo pjesės. Jos centre – avarija, kurioje, įsirėžusi į medį, žūsta jauna motociklininkė. Visas pjesės veiksmas vyksta septyniems skirtingiems veikėjams aptariant šį įvykį bei jį analizuojant iš savo perspektyvos. Darydama visuomenės skerspjūvį, autorė visus žmones sudėlioja į septynis prototipus.

Vieno seanso metu spektaklyje gali dalyvauti tik dvylika žiūrovų, kuriems bus suteikta galimybė patirti personifikuotus išgyvenimus, sukuriamus pasitelkiant šviesas, garsą, aktorių įskaitytus tekstus bei kvapus. Taip žiūrovai pajus, ką reiškia atsidurti vegetacinėje būsenoje ir tarsi pamatyti save iš šalies.

Spektaklį kūrė gausi vizualiųjų menų atstovų komanda. Į Sigitos Šimkūnaitės rengiamą scenografiją įsilieja Ričard Žigis sukurtos videoprojekcijos, jas papildo medijos šviesų dailininko Dainiaus Urbonio darbai. Garso takelį sukūrė kompozitorius Gintaras Sodeika. Tekstus skaito aktoriai Arvydas Dapšys, Vaiva Mainelytė, Airida Gintautaitė, Gintarė Latvėnaitė-Glušajeva, Alvydė Pikturnaitė, Matas Sigliukas.