Sostinėje – R. Garbačiausko paroda

Redakcijos archyvo nuotr.
Naujausius darbus Vilniaus rotušėje pristato dailininkas Ričardas Garbačiauskas.
Rugpjūčio 3-iosios vakarą Vilniaus rotušėje atidaroma dailininko Ričardo Garbačiausko tapybos paroda „Procesai II“. Joje – 20 naujausių menininko darbų.

„Parodoje sunku rasti ramių, romantiškų, lyriškų vaizdų. Mieliau pasirenku kontrastų, aštrumo kalbą, labiau atspindinčią mano pasaulėjautą, matymą, vertinimus. Paveikslų koloritai – ne mažiau svarbi dedamoji dalis, sukurianti emocinę-estetinę kūrinių nuotaiką“, – pranešime spaudai cituojamas parodos darbų autorius.

Priduriama, kad ritmiški, kontrastingi darbai dailininkui geriausiai atspindi neramią egzistenciją, kupiną grėsmių, laikinumo nuojautos, žmogiškosios būties menkumą šalia siautėjančių stichijų.

„Iš pažiūros kartais atsitiktinė, tačiau estetiškai gryna ir švari kompozicija yra suformuota išimtinai ritmo pagrindu. Tankėjantis ir išretėjantis, staigiai nutylantis ir vėl triukšmingai įsiveržiantis į paveikslo erdvę visų kūrinio elementų ritmas kartais iš tiesų yra skausmingai iškraipytas, perversiškas ir dėl to – emociškai įtaigaujantis“, – dailininko kūrybą vertina menotyrininkė Dalia Karatajienė.

Tapytojas R. Garbačiauskas gimė 1956 metais Vilniuje. 1980-aisiais baigė tapybos studijas Vilniaus dailės institute ir pradėjo dirbti tuomečiame Šiaulių pedagoginiame institute (dabar – Vilniaus universiteto Šiaulių akademija), ėjo Menų fakulteto dekano, Tapybos katedros vedėjo, profesoriaus pareigas.

Pastaraisiais metais dailininkas aktyviai dalyvavo tarptautinėse parodose, bienalėse, pleneruose ir simpoziumuose. R. Garbačiausko darbai buvo eksponuojami Lenkijoje, Latvijoje, Vilniuje, Kaune ir Šiauliuose. Tapytojas naudoja aliejinę ir akrilo techniką bei tušą.

R. Garbačiausko darbų paroda Vilniaus rotušėje veiks iki rugpjūčio 30 dienos.