Skulptūriniai indai atspindi žmogaus jausmus

Skulptūriniai indai atspindi žmogaus jausmus

Skulptūriniai indai atspindi žmogaus jausmus

Šiaulių Trakų gatvės galerijoje ketvirtadienį atidaryta keramikės Daivos Ložytės skulptūrų paroda „Monos“. Joje klaipėdietė menininkė pristatė pastarųjų metų keramikos darbus. Jie perteikia žmogaus būsenas: „Laukianti“, „Besirąžanti“... Graikų kalboje žodis „monos“ reiškia "viena, vienintelė, vienuma" – visos sąsajos su vienu žmogumi.

Pasak menininkės, kuriant kolekciją jai buvo svarbiausios žmogaus būsenos, būtis, jausenos. Darbais ji norėjo pabrėžti kiekvienos būsenos skirtingumą. Figūrų emocinė būsena, nuotaikos atsiskleidžia skaitant jų veido išraiškas, studijuojant dekorą.

Menininkės kūrybos sritis – skulptūriniai indai, kurie iš dalies praradę praktiškumą, nėra buitinė keramika. Skulptūros – tai indai, į kuriuos galima ką nors įdėti, paslėpti ar kuo nors pripildyti. Jie gausiai dekoruoti detalėmis, spalvomis ir raštais.

„Mes visi esame Dievo indai, talpinantys savyje gėrį, blogį, džiugesį, liūdesį, jautrumą ir neapykantą, viltį ir nusivylimą“, – sakė D. Ložytė. Viduje esančios tuščios ertmės atspindi kiekvieno žmogaus asmenybę, kurią iki galo suformuoti reikia visokių savybių.“

Autorės teigimu, keramika yra visų menų sintezė, paprasčiausias ir kartu sudėtingiausias iš visų. Keramikoje galima tapyti, raižyti, „siuvinėti“, „austi“ ar kurti skulptūrinę plastiką.

Keramika D. Ložytei patraukli savo kūrybos forma, kurios pabaiga visuomet sunkiai nuspėjama. Technologija reikalauja ne tik specifinės, brangios įrangos, bet ir kruopštumo.

Paroda Trakų gatvės galerijoje veiks iki birželio 5 dienos.

„Šiaulių krašto“ inf.

Giedriaus BARANAUSKO nuotr.

INDAI: Parodoje „Monos“ keramikė Daiva Ložytė pristatė skulptūrinius indus, į kuriuos galima ką nors įdėti, paslėpti ar kuo nors pripildyti.

BŪSENA: Parodoje eksponuojami keramikos darbai perteikia žmogaus būsenas, jausenas, nuotaikas.