Simono Daukanto muziejus sulaukė išskirtinio eksponato

Simono Daukanto muziejaus nuotr.
Suolą išsaugojusi Žagarės kraštotyrininkė, ilgametė mokytoja ir šviesuolė Romualda Vaitkienė.
Papilėje (Akmenės r.) esančio Simono Daukanto muziejaus eksponatų kolekciją papildė kunigo Ignoto Vaišvilos (1808–1894) suolas, ant kurio, gyvendamas Papilėje, miegojo Simonas Daukantas (1793–1864).

Suolas į muziejų parvežtas iš Žagarės (Joniškio r.), kur I. Vaišvila kunigaudamas praleido 15 metų. Išvykdamas šį suolą paliko savo šeimininkei Marijonai Antanavičiūtei, jos šeima relikviją išsaugojo iki šių dienų.

Muziejui objektą perdavė Antanavičių, Daugmondžių ir Stankūnų giminės atstovė, Žagarės kraštotyrininkė, ilgametė mokytoja ir šviesuolė Romualda Vaitkienė. Eksponatas perduotas tarpininkaujant istorikei, S. Daukanto tyrinėtojai Vidai Girininkienei, ji parengs ir objekto išsamų aprašą. Suolą planuojama išsamiai ištirti, restauruoti. Tikimasi, kad restauruotas suolas taps S. Daukanto muziejaus kolekcijos pažiba.

I. Vaišvila Papilėje klebonavo nuo 1848 metų. Užmezgęs ryšius su lietuvių kultūriniu centru Varniuose, susipažino su S. Daukantu, jį 1861 metais priėmė globoti Papilėje. Kunigas metus buvo kalintas už 1863 metų sukilėlių manifesto perskaitymą bažnyčioje. Grįžęs palaidojo S. Daukantą ir įvykdė jo testamentą. Iš pradžių ant kapo įrengė kuklų antkapį. Po 20 metų jį pakeitė akmens plokšte su lietuvišku tekstu.

Valdžiai reikalaujant, I. Vaišvila 1865 metais buvo iškeltas į Žagarę.