Šiauliuose vyksta scenos menų festivalis „Teatrodromas“

Gintarės DAKNYTĖS nuotr.
Meno akciją kolektyvas „Be kompanijos“ pradėjo prie Povilo Višinskio paminklo ir galybę kamuoliukų atplukdė į amfiteatrą.
Birželio 6–15 dienomis Šiauliuose vyksta scenos menų festivalis įvairiose miesto erdvėse „Teatrodromas“. Žiūrovai jau išvydo tarptautinę šiuolaikinio cirko premjerą, leidosi į patyrimines keliones, išvydo šiuolaikinio šokio pasirodymus, performansus. Pasak organizatorių, festivalio programa leidžia pajausti, koks nenuspėjamas, paveikus, intelektualiai ir emociškai turtingas yra šiuolaikinis scenos menas.

Pirmieji festivalio atidarymo pasirodymą birželio 6 dieną pamatė laukusieji autobuso stotelėje Tilžės gatvėje, prie Valstybinio Šiaulių dramos teatro – šiuolaikinio šokio spektaklį-performansą čia kūrė T H E O (Lukas Karvelis).

Šiuolaikinio šokio spektaklis žiūrovams pasakojo apie intravertą, kurio elgesys keičiasi, veikiamas aplinkos. Pagrindinis veikėjas pamažu įsitraukė į aplinką, supančius žmones, gaunamą dėmesį. Netikėtas pasirodymas įtraukė ir žiūrovus, kurie keitėsi viso performanso metu: vienus miesto autobusai atveždavo, kitus išveždavo.

Vakare festivalis persikėlė į Valstybinio Šiaulių dramos teatro Didžiąją salę – oro akrobatų „Circus kolektiv“ iš Kroatijos pristatė premjerą „Konstrukt“.

Trupė į Šiaulius atvyko prieš porą savaičių ir teatre baigė kurti savo pasirodymą. „Konstrukt“ – tai spektaklis apie nesėkmę ir kovą su neteisingais pasirinkimais, pagrindinė jo ašis – kritimas. Pasirodyme naudojami nestabilūs, nesaugūs ir netinkami naudoti oro akrobatikos įrenginiai, bet personažai vis tiek bando atlikti pasirodymą ir deda visas pastangas į jau pralaimėtą kovą, kol galiausiai susiduria su klausimu – kaip priimti nesėkmę?

Šis pasirodymas buvo ir šiuolaikinio cirko festivalio „Cirkuliacija“ dalis. Antrasis „Cirkuliacijos“ pasirodymas vyks birželio 14 dieną – Gabriela Muñoz iš Meksikos rodys klounados spektaklį „Julieta“.

Birželio 7-osios vidurdienį bulvaru tekėjo „Džiaugsmo upė“ – 2 500 juodų kamuolių (idėjos autorius Paulius Markevičius). Meno akciją kolektyvas „Be kompanijos“ pradėjo prie Povilo Višinskio paminklo ir kamuoliukų upę plukdė amfiteatro link.

Vakarop teatras persikėlė į Dainų pėsčiųjų taką prie vadinamojo “Centukų” fontano: čia žiūrovai pamatė atnaujintą Valstybinio Šiaulių dramos teatro spektaklį „Bela, Bosas ir Bulis“ (režisierius Antanas Gluskinas).

Šeštadienį atgijo Salduvės piliakalnis – Šeiko šokio teatras rodė šokio ir istorijos spektaklį su ausinėmis „Užpustyti“. Poetinis pasakojimas apie Neringos kaimus ir čia gyvenusias ar trumpam stabtelėjusias asmenybes įprastai rodomas ant Parnidžio kopos, šį kartą suskambėjo kitoje aplinkoje.

Šeštadienio vakarą žiūrovai buvo pakviesti sėsti į autobusą ir keliauti per herojų gyvenimą laiku spektaklyje „Pakeliui“ (režisierius Aleksandr Špilevoj).

Sekmadienį „9 zuikiai“ sukvietė į interaktyvų edukacinį pasivaikščiojimą „POJŪČIŲ ŽYGIS: miesto, gamtos ir savęs pažinimo kelionė“.

Neilgoje kūrybiškai organizuotoje kelionėje nuo Prisikėlimo aikštės iki ežero pakrantės keliautojai sužinojo daug įdomių dalykų apie miesto ir gamtos ryšį, ekologijos svarbą ir kiekvieno mūsų indėlį į tvaresnį, švaresnį pasaulį. Dalyviai tyrinėjo miesto gamtą per klausą, regą, uoslę, skonį, lytėjimą ir intuiciją. Žygio dalyvius lydėjo Sandra Galdikaitė, Europos klimato pakto ambasadorė, fasilitatorė, kūrybininkė, patyrusi „minkštųjų“ įgūdžių praktikė.

Sekmadienio vakarą Valstybinio Šiaulių dramos teatro Mažojoje salėje užbaigė „Operomanijos“ muzikiniai paveikslėliai iš Lietuvos televizijos archyvų „Radvila Darius, Vytauto“.

„Radvila Darius, Vytauto“ – dialogas tarp keturių instrumentalistų gyvai atliekamos muzikos ir videoištraukų iš LRT archyvų. Muzika, komentuojanti to laiko vaizdus, įtraukė žiūrovus į tragikomišką problemų pasakojimą, prasidėjusį prieš trisdešimt metų, ir besitęsiantį iki pat šių dienų.

Šiandien, birželio 11 dieną, Valstybiniame Šiaulių dramos teatre, Didžiojoje salėje, „Taško teatras“ vaidins šiuolaikinę komediją „Amerika pirtyje“ (režisierius Valentinas Masalskis). Spektaklis turėjo vykti Žaliūkių malūnininko sodyboje, tačiau dėl numatomų nepalankių oro sąlygų perkeltas į teatrą. Komedija „Amerika pirtyje“ teatro iš Klaipėdos dėka po beveik 125 metų virto muzikine komedija, skirta šių dienų žiūrovui.

Festivalis „Teatrodromas“ tęsis iki birželio 15 dienos.

Scenos menų festivalį Valstybinis Šiaulių dramos teatras organizuoja antrą kartą.