Šiauliuose vyko Europos archeologijos dienų renginys

„Aušros“ muziejaus nuotr.
Venclauskių namuose veikia fotografijų paroda „Nugrimzdusios Lietuvos povandeninio paveldo istorijos“.

Penktadienį Šiauliuose, Venclauskių namuose, viešą paskaitą „Lietuvos povandeninis paveldas“ skaitė dr. Elena Pranckėnaitė. Muziejuje atidaryta fotografijų paroda „Nugrimzdusios Lietuvos povandeninio paveldo istorijos“, o sode vyko edukacijos.

Paskutiniaisiais dešimtmečiais Lietuvoje vykdomi plataus masto povandeniniai tyrimai bei atrandami vis nauji povandeniniai archeologiniai objektai demonstruoja, kad Lietuvos vandenys yra turtingi dar neatrastu ir menkai pažįstamu paveldu.

Parodoje „Lietuvos povandeninis paveldas“ eksponuojami dvejų dešimtmečių Lietuvos povandeninio paveldo objektų tyrimų vaizdai, fotografuoti ir filmuoti profesionalių narų ir archeologų tyrėjų Lietuvos ežeruose, upėse bei Baltijos jūroje vykdytų ekspedicijų metu.

Parodoje vizualiai pristatomos ne tik povandeninio paveldo vertybės, bet atskleidžiama sudėtinga archeologų-narų darbo po vandeniu specifika ir išskirtiniai atradimai, kurie atveria galimybę pažinti kitokią istorijos ir kultūros dalį.

Jau žinomų ir naujai surastų objektų istorijos atkleidžiamos parodoje eksponuojamų fotografijų aprašymuose. Fotografijų autoriai: Gintautas Krakauskas, prof. Vladas Žulkus, Sabine Kerkau. Filmuotos medžiagos autoriai: Aldas Matiukas, prof. Vladas Žulkus, dr. Mantas Kvedaravičius.

Po vandeniu yra atsidūrę senieji krantai, reliktiniai landšaftai, priešistorinės ežerų gyvenvietės, viduramžių gyvenviečių ir uostų, tiltų liekanos, įvairių laikotarpių luotai, laivai, jų kroviniai ir kitos vertybės. Visa tai pasakoja po vandeniu nugrimzdusią ir ten išlikusią net kelių tūkstančių metų senovės žmogaus gyvensenos ir kasdienybės istoriją.

Paroda Venclauskių namuose veiks iki liepos 18 dienos.

Europos archeologijos dienų renginiai Lietuvoje vyko birželio 18–20 dienomis.