Šiauliuose per tūkstantis šokėjų šoko šventėje „Teka saulelė“

Rolando PARAFINAVIČIAUS nuotr.
Šiaulių miesto centrinio parko estradoje vyko regioninė liaudiškų šokių šventė „Teka saulelė“.

Birželio 10 dieną Šiaulių miesto centrinio parko estradoje vyko regioninė liaudiškų šokių šventė „Teka saulelė“. Tai – 2024 metais šimtmetį minėsiančios Lietuvos dainų šventės „Kad giria žaliuotų“ Šokių dienos „Amžių tiltais“ dalis.

„Džiaugiuosi, kad Šiauliai vėl sugrįžta į Dainų švenčių tradicijų tęsėjų gretas. Kitais metais švęsime Lietuvos dainų švenčių šimtmetį, o šiais metais po visą Lietuvą skleidžiasi regioninės dainų šventės. Į Šiaulius atvežėme vieną gražiausių, pačią iškilmingiausią dainų šventės dalį – Šokių dieną. Jūs pirmieji turite progą pamatyti kitų metų Šokių šventės pirmą pristatymą“, – sakė renginyje dalyvavęs Lietuvos nacionalinio kultūros centro direktorius Saulius Liausa.

Už nuopelnus ir indėlį į dainų švenčių tradicijų puoselėjimą S. Liausa Dainų švenčių ženklą įteikė Šiaulių merui Artūrui Visockui ir Šiaulių kultūros centro direktorei Deimantei Bačiulei.

Šventė Šiauliuose subūrė per 1 000 dalyvių iš visos Lietuvos. Šventėje pristatytos 26 šokių aikštės kompozicijos.

Pirmieji į sceną žengę šokėjai ir Šiaulių kultūros centro kamerinis choras „Atžalynas“ (meno vad. M. Žalalis) atliko šiauliečio kompozitoriaus Gedimino Dapkevičiaus kūrinį „Saulė ir debesys“.

Dainų ir šokių šventėje dalyvavo liaudiškų šokių kolektyvai ir grupės iš Vilniaus, Kauno, Kėdainių, Ukmergės, Varėnos, Telšių, Panevėžio, Pasvalio, Joniškio, Kelmės, Radviliškio, Pakruojo, Prienų, Šilalės, Šiaulių miestų ir rajonų.

Regioninės liaudiškų šokių šventės „Teka saulelė“ programą sudarė trys dalys. Kiekvienoje iš jų šventės dalyviai demonstravo pasirodymus, kuriuose Saulė, kaip nepaliaujamas įkvėpimo ir šviesos šaltinis, lydėjo gyvenimo tiltais.

Šokių aikštės kompozicijas kūrė šventės vyriausiasis baletmeisteris Romualdas Laugalis, baletmeisteriai Vidmantas Mačiulskis, Edmundas Žičkus, Goda Puleikytė, Vilma Tiškevičienė, Indrė Šerpytienė, Evaldas Račkauskas, Rimutė Zaleckaitė ir Raimundas Markūnas. 2024 metų Lietuvos dainų šventės Šokių dienos programą kūrė ir jos įgyvendinimu rūpinosi Šokių dienos kūrybinės grupės vadovas Vidmantas Mačiulskis ir kūrybinės grupės baletmeisteriai.

Regioninės liaudiškų šokių šventės „Teka saulelė“ režisierė ir scenarijaus autorė – Lina Jankauskaitė-Peleckienė, dizaineris – Vilmantas Dambrauskas, koordinatorės – Gražina Kasparavičiūtė, Aušra Brijūnienė.

Paskutinis Šiauliuose organizuotas tokio pobūdžio renginys vyko 2009 metais.