Šiauliuose tris dienas vyko festivalis „Ant rubežiaus“

Organizatorių nuotr.
Scenoje – Vilniaus universiteto Šiaulių akademijos liaudiškos muzikos ansamblis „Saulė“, pelnęs „Muzikantų angelą“.
Birželio 2–4 dienomis Šiauliuose, pėsčiųjų bulvare ir muzikinio klubo „Juonė pastuogė“ vasaros kieme, vyko tradicinis XXIII Lietuvos, Latvijos ir Estijos kaimo muzikantų ir kapelijų festivalis „Ant rubežiaus“.

Festivalis pristato Lietuvos, Latvijos ir Estijos liaudiško muzikavimo tradicijas, o metu bulvare visuomet vyksta tautodailininkų, amatininkų, kulinarinio paveldo ir prekybininkų mugė.

Šiemet festivalyje dalyvavo apie 30 kapelijų.

Ketvirtadienį didžiojoje scenoje grojo „Truopnė mozėkonta“, „Sēļu muižas muzikanti“ iš Latvijos, Daumantų muzikantai, „Jonis“, „Saulė“, „Jovarai“ ir „Karčema“.

Penktadienį festivalio klausytojus linksmino „Radvija“, „Apynėlis“, „Mingė“, „Joldija“, „Dzilna“ ir „Rumbas kvartets“ iš Latvijos, „Väägvere Külakapell“ ir „Pärnumaa Lõõtspillihaigete Selts“ iš Estijos, „Gatunkas“.

Baigiamajame koncerte šeštadienį muziką dovanojo „Dubysa“, „Sveicynojam, vieļejam!“, „Zeidi“, „Ducele“ iš Latvijos, „Kupparimuorid”, „Tõmba Jüri“, „Palat Nr.7“ iš Estijos, „Šedbarai“, „Subata“, Jungtinis Lietuvos Peterburgo armonikų ansamblis, „Salduvė“, „Santaka“ ir „Bijotaičiai“.

Koncertus vedė poetas Marijus Budraitis, Virginija Kriaučiūnaitė (Magdelė) ir Antanas Laurinkevičius (Untaniokas).

Kiekvienos festivalio dienos trims šauniausiems kolektyvams buvo įteiktos specialios nominacijos „Muzikantų angelas“, jas pagamino tautodailininkas Rimantas Paunksnis.

Pirmą festivalio „Ant rubežiaus 2022“ dieną nominacijos „Muzikantų angelas“ buvo įteiktos kapelai „Sēļu muižas muzikanti“ iš Latvijos, Daumantų muzikantams ir ansambliui „Saulė“ iš Šiaulių.

Antros dienos nominantai – kapela „Radvija“ iš Radviliškio, kapela „Gatunkas“ ir kapela „Väägvere Külakapell“. Trečios dienos nominantai – liaudiškos muzikos kapela „Subata“, jungtinis Lietuvos Peterburgo armonikų ansamblis ir kapela „Bijotaičiai“.

Po koncertų klubo „Juonė pastuogė“ kiemelyje muzikantai degustavo žemaitiškus valgius.