Šiauliuose tradicijas tęs Žolinės renginiai

Edvardo TAMOŠIŪNO nuotr.
Žiolinė Šiauliuose bus švenčiama Vilniaus universiteto Šiaulių akademijos (VUŠA) Botanikos sode ir Šiaulių „Aušros“ muziejaus Žaliūkių malūnininko sodyboje.

Šiauliuose rugpjūčio 15 dieną Žolinės renginiai vyks dviejose vietose – Vilniaus universiteto Šiaulių akademijos (VUŠA) Botanikos sode ir Šiaulių „Aušros“ muziejaus Žaliūkių malūnininko sodyboje.

Renginius spaudos konferencijoje pristatė VUŠA Botanikos sodo vadovas dr. Martynas Kazlauskas ir Šiaulių „Aušros“ muziejaus Etnografijos skyriaus vedėja Sigita Milvydienė.

Žolinė Botanikos sode prasidės 12 valandą. Pasak M. Kazlausko, šis renginys turi savitumą – jis skirtas ir augalų parodoms: skintų gėlių, kambarinių augalų.

„Į parodą prisikvietėme nemažai augalų augintojų, ir tų, kurie patys išveda unikalias veisles. Ši tradicija gyva jau daugiau nei 5 metus, o Žolinei Botanikos sode – daugiau kaip 20 metų“, – sakė M. Kazlauskas.

Šventėje skambės muzika: koncertuos atlikėja ir dainų kūrėja Nika Ganga, šiaulietis atlikėjas ir autorius Algimantas Butnorius, VUŠA direktorė profesorė Renata Bilbokaitė, folkloro ansamblis „Gaspadoriai“ iš Pasvalio rajono.

Šventėje, pasak M. Kazlausko, svarbus ir ekologinis aspektas. Šiaulių regiono atliekų tvarkymo centras pristatys „Daiktų kiemą“ ir kitas draugiškas aplinkai veiklas, J. Balvočiūtės vaistažolių ūkis – laukuose rinktas ekologiškas žoleles, sveikatins ir vaistinė „Valerijonas“.

„Bus galima pasidžiaugti mūsų sodo aplinka, padėkoti gamtai už derlių, o Dievui – už gamtą“, – sakė M. Kazlauskas. Žolynus Žolinės šventėje pašventins kunigas Arūnas Jankauskis.

Po šventės Žolinės linksmybės tęsis Žaliūkių malūnininko sodyboje. Abi įstaigas sieja graži tradicija – per Žolinę muziejus kasmet Botanikos sode organizuoja savo eksponatų parodą. Šiemet bus eksponuojama tradicinių instrumentų paroda „Miške su vėju dejuoja, namie dainuoja“.

Žaliūkių malūnininko sodyboje Žolinės šventė vyks 11-ą kartą. Renginys prasidės 17 valandą.

Pasak S. Milvydienės, Žolinė pažymi simbolinį slenkstį tarp vasaros ir rudens, tarp rugiapjūtės pabaigtuvių ir rudens darbų. Tai – ir krikščioniška Švč. Mergelės Marijos Dangun Ėmimo šventė.

S. Milvydienė pacitavo Tėvą Stanislovą: „Žolinė yra Žemės Dievo šventė, kuomet žmogus pamato, kaip jo darbas atneša rezultatų, jo sodas subrandina vaisių, miškai atveria savo gėrybių kraites ir atsiranda gamtos, žemės ir žmonių santarvė.“

Malūninko sodyboje bus dalijamasi šviežia duona ir viskuo, ką muziejus sukaupęs. Lankytojai galės žvilgtelėti į pernai sodyboje atstatytą svirną. Bus įvairiausių veiklų: renginio dalyviai aus kilimą iš žolynų, sužinos, ką rišti į Žolinės puokštę, kodėl į puokštę dedama usnis. Šokinės ant šiaudų, sversis neįprastomis svarstyklėmis – pamatys ne tik savo, bet netgi visos šeimos ar draugų kompanijos svorį.

Folkloro ansamblis „Ramočia“ iš Kelmės atliks autentiškų žemaitiškų dainų ir muzikos programą. Iš Kirnaičių, Joniškio rajono, atvyks du kolektyvai: senovinių kantičkų giedojimo kolektyvas „Kaimo giedoriai“ ir folkloro ansamblis „Klėčia“. Šventėje koncertuos ir Tyrulių (Radviliškio r.) folkloro ansamblis „Tyrulė“, Vilniaus jaunimo folkloro grupė „Svirtis“.

Šie metai yra Žirgo metai, tad šia proga Žaliūkių malūnininko sodyboje bus galima ne tik pasigrožėti, bet ir pajodinėti Marijaus Čekavičiaus užaugintais žemaitukų veislės žirgais. Prieš tai žemaitukai keliavo į Žalgirio mūšio vietą.

„Mūsų senoliai Žolinę švęsdavo visą savaitę, kaip ir kitas kalendorines šventes“, – priminė S. Milvydienė ir paragino džiaugtis bent viena diena, kai galima pabūti kartu, niekur neskubėti, pagal seną tradiciją susitikti su giminėmis, draugais, bendraminčiais.