Šiauliuose prasideda festivalis „Resurrexit“

Artūro STAPONKAUS nuotr.
Nacionalinis Ukrainos kamerinis orkestras „Kyjivo solistai“ antradienį koncertavo klausytojams Šiauliuose. Nuotraukoje – repeticija prieš pat koncertą.
Antradienio vakarą koncertinės įstaigos Šiaulių valstybinio kamerinio choro „Polifonija“ salėje koncertavo Nacionalinis Ukrainos kamerinis orkestras „Kyjivo solistai“. Šiuo karo krečiamai Ukrainai paramos koncertu prasidėjo 39-asis kamerinės muzikos festivalis „Resurrexit“.

Šiemet festivalio programoje – dvylika koncertų ir mokslinė-meninė konferencija „Religinė muzika: menas, mokslas, praktika“.

Ukrainos orkestras – Šiauliams

Prieš pat orkestro „Kyjivo solistai“ koncertą „Polifonijoje“ renginio organizatoriai apžvelgė kitą savaitę vyksiančius festivalio „Resurrexit“ koncertus.

Šiaulių valstybinio kamerinio choro „Polifonija“ vadovė Nijolė Saimininkienė papasakojo atlikėjų iš Ukrainos atvykimo į Lietuvą istoriją. „Kyjivo solistai“, vadovaujami meno vadovo Anatoli Vasylkovskii, vasario 23 dieną pradėjo koncertinį turą Italijoje. Po dienos, kaip žinia, Ukrainoje prasidėjo karas. Atlikėjai liko tik su dvi savaites suplanuotam turui pasiruoštais daiktais, rankiniu bagažu: nei namų, nei daiktų, nei galimybės sugrįžti į Tėvynę. Nuo tada jie su savo unikaliais koncertais keliauja po Europos valstybes.

Antradienio vakarą atlikėjai atvyko į Šiaulius ir koncertavo „Polifonijos“ salėje, būtent ši erdvė atitinka akustikos reikalavimus, keliamus gyvos muzikos koncertui.

„Festivalio „Resurrexit“ šūkis „Prikelkime viltį“ – tai reiškia prikelkime ir šių dienų, ir gyvenimo viltį. Ne veltui „Resurrexit“ lietuviškai reiškia „prisikėlė“, – sakė festivalio vadovė N. Saimininkienė.

12 išskirtinių koncertų

Balandžio 18 dieną 21 valandą festivalio atidarymo koncerte Švč. Mergelės Marijos Nekalto Prasidėjimo bažnyčioje skambės J. Tavenerio „Apsauganti skraistė“, sukurta 1988 metais. Kompozitorius yra pasakęs, kad šiame kūrinyje norėjo atskleisti didžiulę, neišmatuojamą Švč. Mergelės Marijos galią ir globą, kurios mums visiems dabar ypač reikia. Pasak „Polifonijos“ Vadybos ir komunikacijos skyriaus vedėjos Vitos Butvilienės, šis kūrinys išskirtinai atspindi pasaulio nuotaiką dėl įvykių Ukrainoje.

Panašias nuotaikas atspindės ir dar keli festivalio koncertai.

Balandžio 19 dieną 19 valandą Šiaulių kamerinėje salėje „Polifonija“ vyks teatralizuota programa „Dieviškasis Mikelandželas“. Režisierius – Aleksandras Rubinovas.

Balandžio 20 dieną 18 valandą Šiaulių Šv. Jurgio bažnyčioje skambės stačiatikių muzika. Atlikėjai – vyrų choras „Logos“.

Balandžio 21 dieną 19 valandą „Polifonijoje“ skambės belgų styginių instrumentų kvarteto „Alfama“ atliekama muzika.

Balandžio 22 dieną – Šiaulių Švč. Mergelės Marijos Nekaltojo Prasidėjimo bažnyčioje koncertuos atlikėjai iš Kroatijos. Programoje „Angelų šokis“ skambės XVII–XX amžiaus prancūzų ir italų muzika.

Šeštadienį koncertai vyks „Polifonijoje“ (15 valandą) ir keturiose Šiaulių bažnyčiose (18–19 valandą) – jose tikintieji pajus tikrą chorinės muzikos šventę.

Balandžio 24 dieną Šiaulių Švč. Mergelės Marijos Nekaltojo Prasidėjimo bažnyčioje vyks festivalio uždarymo koncertas lenkų kompozitoriaus Pavelo Lukaševskio „Resurrectio“. Diriguos pasaulinio garso dirigentė iš Lenkijos Agnieška Frankov-Zelazny.

Ir konferencija

Festivalio „Resurrexit“ istorijoje pirmąkart vyks mokslinė-meninė konferencija „Religinė muzika: menas, mokslas, praktika“. Šiaulių akademijos informacijos centre vyksiančiame renginyje plenarinius pranešimus skaitys profesorius iš Italijos prof. dr. Andrea Angelini ir prof. dr. Agnieška Frankov-Zelazny iš Lenkijos.

Veiks kūrybinės dirbtuvėlės. Meistriškumo kursus ves prof. dr. A. Angelini. Kūrybinėse dirbtuvėlėse chorvedžiai turės galimybę ne tik išklausyti paskaitas, bet ir pasipraktikuoti.

39 kartą vykstantis festivalis „Resurrexit“ rengiamas tarptautiniu mastu – atlikėjai ir lektoriai yra ne tik iš Lietuvos, bet ir užsienio.

„Svarbiausia, kad festivalio metu visi miesto gyventojai ir svečiai jaustų šventę“, – sakė Šiaulių valstybinio kamerinio choro „Polifonija“ vadovė N. Saimininkienė.