Šiauliuose pirmą kartą viešės „Scanorama“

Šiauliuose pirmą kartą viešės „Scanorama“

Šiauliuose pirmą kartą viešės „Scanorama“

Šį savaitgalį pirmą kartą Šiauliuose, kino teatre „Forum Cinemas“, vyks Europos šalių kino forumas “Scanorama“. Žiūrovai galės pamatyti aštuonis filmus iš programų “Naujienos iš Šiaurės“ ir “Kertant Europą“.

Živilė KAVALIAUSKAITĖ

zivile@skrastas.lt

Dvi dienos kitokio kino

Spaudos konferencijoje Europos šalių kino forumo „Scanorama“ direktorė, Europos kino akademijos narė Gražina Arlickaitė sakė, kad Šiauliams skirtoje programoje — naujausi filmai ir tie filmai, kurie mūsų akyse tampa klasika.

Šeštadienį bus pristatyta programa „Naujienos iš Šiaurės“, kurioje — įvairiais apdovanojimais įvertinti keturi jaunų Skandinavijos kūrėjų filmai: “Nes tai gražu“ (režisierė Lisa Langseth) “Beždžionautojos“ (Lisa Aschan), “Nesveikai laiminga“ (Ane Sewitsky) ir “Laplandijos odisėja“ (Dane Karukoski).

Sekmadienio programoje — meistrų juostos: „Oskaru“ įvertintas, daugybės žiūrovų visame pasaulyje sulaukęs atviras, emocingas, jausmingas danų režisierės Siuzanos Bier filmas “Geresniame pasaulyje“, naujausia Carlos Saura juosta “Flamenko, flamenko“, geriausias visų laikų norvegų filmas “Maksas Manusas“ (Joachimas Roningas, Espenas Sandbergas) ir galimybę pasijuokti iš tragiškų dalykų suteikianti režisieriaus Ken Loach juosta “Belaukiant Eriko“.

Programos įvairovė

„Scanorama“ Lietuvoje vyksta devintus metus.

„Europos šalių kino forumas savo filmais kalba apie Europos situaciją, dabartį, brėžia ateities perspektyvas. Todėl prasminga užsukti ir į Šiaulius, kur yra universitetas, gyvena daug jaunų žmonių“, — sako G. Arlickaitė.

Į šių metų festivalio programą įtrauka per 100 įvairaus žanro, turinio, trukmės filmų, kurie grupuojami į skirtingas programas.

Festivalis, gerbdamas kino praeitį, yra parengęs programą „Scanoramos“ klasika“.

Dėmesys skiriamas ilgo metražo dokumentiniams filmams, kurie tampa vis populiaresni ir didesni konkurentai vaidybiniams filmais.

Bendradarbiaujant su Europos kino akademija, festivalyje rodomi filmai, pretenduojantys į geriausio trumpametražio Europos kino titulą.

Pasak G. Arlickaitės, labai svarbus tarp Baltijos šalių ir lietuviškas kinas: „Programa turi išskirtinį svorį ir svarbą, nes šiuo metu kuriantieji trumpametražius filmus formuos baltiškojo kino veidą. Mums svarbu, koks bus Lietuvos kino veidas.“

Šioje konkursinėje programoje rodytas ir buvusios šiaulietės Eglės Vertelytės filmas „UB Lama“.

Dokumentinio kino premjeroje — žiūrovų dėmesio Vilniuje ir Kaune sulaukusi Giedrės Žickytės juosta, nukelianti į Sąjūdžio pradžią, — „Kaip mes žaidėme revoliuciją“.

„Scanoramoje“ prisimenamas Anapilin išėjęs kino klasikas Marijonas Giedrys, atskira programa “Laiko upė“ skiriama Julijos Gruodienės ir Rimanto Gruodžio dokumentikai.

PROGRAMA: Europos šalių kino forumo „Scanorama“ direktorė, Europos kino akademijos narė Gražina Arlickaitė sako, kad Šiaulių žiūrovams bus pristatyti naujausi, daugybę apdovanojimų pelnę filmai iš visos Europos.

Jono TAMULIO nuotr.