Šiauliuose paaiškėjo šokių varžytuvių „Patrepsynė“ nugalėtojai

Liubov YARMOSHENKO nuotr.
Respublikinių moksleivių folklorinių šokių varžytuvių „Patrepsynė“ finale dalyvavo 90 porų.

Gegužės 13 dieną Šiaulių kultūros centre vykusiame respublikinių moksleivių folklorinių šokių varžytuvių „Patrepsynė“ finale dalyvavo 90 porų. Dėl geriausio folklorinių šokių šokėjo titulo šiemet varžėsi moksleiviai iš Kelmės, Radviliškio, Tauragės, Panevėžio, Biržų, Kauno, Mažeikių, Prienų, Šiaulių rajonų savivaldybių ir Varėnos, Marijampolės, Šilalės, Klaipėdos, Kėdainių, Kauno ir Šiaulių miestų savivaldybių.

Šešioliktą kartą organizuojamame renginyje moksleiviai šoko dviejose kategorijose: pradedančiųjų ir pažengusiųjų. Pradedančiųjų kategorijoje 70 porų šoko Lietuvos nacionalinio kultūros centro atrinktus šokius „Antanas“, „Latrišas“, „Sakė mane šiokią“ ir „Žemaitikė“. Pažengusiųjų kategorijoje 20 porų šoko šokius „Vyža“, „Milijonas“, „Šustaras“ ir „Subota“.

Pradedančiųjų kategorijoje nugalėjo Emilija Tamoševičiūtė ir Vilius Vozgirdas iš Klaipėdos, pažengusiųjų kategorijoje – Augustė Stradomskytė ir Rokas Šimkus iš Šiaulėnų (Radviliškio r.).

Šokėjams varžytuvėse akompanavo Šiaulių Dainų muzikos mokyklos vaikų ir jaunimo folkloro ansamblio „Vieversėlis“ instrumentinė grupė (vad. Arūnas Stankus) ir Mažeikių rajono savivaldybės kultūros centro vaikų folkloro ansamblis „Alksniokā“ (vad. Dainora Petrikienė).

Už šokio techniką, muzikalumą, išraiškingumą, natūralumą ir savitumą šokėjus vertino Lietuvos nacionalinio kultūros centro choreografinio folkloro specialistė Audronė Vakarinienė, Kauno miesto suaugusiųjų folkloro kolektyvų „Žaisa“ ir „Alda“ bei vaikų ir jaunimo folkloro ansamblių „Sauluva“ ir „Bitula“ vadovė, Lietuvos nacionalinio kultūros centro vaikų folkloro konsultantė Giedrė Ramunė Pečiulienė, Klaipėdos etnokultūros centro vaikų ir jaunimo folkloro ansamblio „Kuršiukai“ ir suaugusiųjų kolektyvo „Kuršių ainiai“ meno vadovas, 2022 m. premijos už etninės kultūros ir nematerialaus kultūros paveldo puoselėjimą ir skleidimą laureatas Alvydas Vozgirdas, etnomuzikologas dr. Gvidas Vilys, Varėnos kultūros centro vyr. folkloro specialistė, folkloro ansamblio „Žeiria“ vadovė Vaida Naruševičiūtė, choreografė doc. dr. Ramutė Gaučaitė, etnomuzikologė, Kauno miesto muziejaus Tautinės muzikos skyriaus muziejininkė Laura Lukenskienė.

Visi finalo dalyviai ir jų vadovai apdovanoti padėkomis, o nugalėtojai ir jų vadovai – diplomais, saldžiomis dovanomis ir šiaulietės tautodailininkės, amatų meistrės Sigitos Milvidienės rinktinėmis juostomis.