Šiauliuose – modernizmo architektūros paroda vaikams

Edvardo TAMOŠIŪNO nuotr.
Sekmadienį Šiauliuose, Venclauskių namuose-muziejuje, bus atidaryta paroda „Modernizmo architektūra Šiauliuose: pažink, kurk, žaisk“.

Rugsėjo 24 dieną Šiauliuose, Venclauskių namuose-muziejuje, vyks parodos „Modernizmo architektūra Šiauliuose: pažink, kurk, žaisk“ atidarymas. Renginyje dalyvaus parodos autorė architektė Eglė Januškienė.

Paroda „Modernizmo architektūra Šiauliuose: pažink, kurk, žaisk“ pasakoja apie tarpukario architektūrą. Kauno modernizmo pastatų vertė ir išskirtinumas buvo pripažintas pasauliniu mastu – jie įtraukti į UNESCO paveldo sąrašą. Šios architektūros pastatais gali didžiuotis ir Šiauliai. Vienas iš Lietuvos tarpukario modernizmo architektūros kūrėjų buvo Karolis Reisonas, 1922–1930 metais dirbęs vyriausiuoju Šiaulių miesto inžinieriumi. Vienas iš jo Šiauliuose suprojektuotų pastatų – Venclauskių namai-muziejus.

Paroda sudaryta iš trijų skirtingų erdvių: Modernizmo miestelio, Maketų kambario ir Požeminio pasaulio. Kiekviena jų pristato Šiaulių tarpukario modernizmo ypatybes ir architektūros bei urbanizacijos procesus.

Pirmoje erdvėje vaikai susipažins su modernizmo architektūra ir tarpukario laikmečiu, ties naujus kelius ir kils su liftu į dangoraižio aukščiausią aukštą. Maketų kambaryje dalyviai bus pakviesti patys projektuoti, statyti miestus, namus ir kurti jų maketus. Nusileidę į požeminį pasaulį, vaikai prisilies prie inžinerinių sprendimų ir į pastatus ties vandentiekio tinklus.

Parodoje derinama žaisminga patirtis ir praktinė edukacija. Kurdami, statydami, įsitraukdami į kūrybinį procesą, vaikai galės pasijusti architektais.

Parodos autorė kaunietė architektė Eglė Januškienė kuria parodas, orientuotas į mažuosius muziejaus lankytojus. Jos sukurta Kauno modernizmą pristatančia paroda džiaugėsi lankytojai Kauno miesto Galaunių namuose-muziejuje, o šiais metais architektė maloniai sutiko sukurti parodą apie Šiaulių modernizmo architektūrą.

Pasak parodos autorės, Lietuvos modernizmo pastatai yra unikalūs architektūrinės, urbanistinės ir istorinės raidos pavyzdžiai, išsiskiriantys iš visų pasaulio modernizmo pastatų: „Norisi, kad žmonės suprastų šios architektūros vertę, negriautų jos. Tikiu, kad jei apie šiuos svarbius dalykus pradėsime mokyti vaikus nuo mažens, jie užaugs savą kraštą mylinčiais ir puoselėjančiais, saugančiais žmonėmis.“