Šiauliuose įteiktos premijos už geriausias metų knygas vaikams ir paaugliams

Akvilės GULBINIENĖS (Agga fotostudija) nuotr.
Prano Mašioto premija už geriausią metų knygą vaikams ir paaugliams skirta Mariui Marcinkevičiui ir Linai Itagaki už knygą „Mergaitė su šautuvu. Istorija apie mergaitę partizanę“.

Balandžio 6 dieną Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešojoje bibliotekoje Tarptautinės vaikų ir jaunimo literatūros asociacijos (IBBY) Lietuvos skyrius įteikė premijas už geriausias metų knygas vaikams ir paaugliams bei vaikų literatūros tyrimus ir sklaidą.

IBBY Geriausių metų knygų vaikams ir paaugliams apdovanojimai yra vienas svarbiausių vaikų literatūrai skirtų renginių. Premijos kasmet įteikiamos geriausiems vaikų knygų rašytojams, iliustruotojams, vertėjams, taip pat už veiklą vaikų literatūros tyrimų ir skaitymo skatinimo srityse.

Renginyje tylos minute pagerbta viena didžiųjų vaikų literatūros kūrėjų Vytautė Žilinskaitė, prisimintas jos kūrybinis palikimas.

Grojo Šiaulių Sauliaus Sondeckio menų gimnazijos auklėtiniai, teatro studijos „Kompanija šauni“ aktoriai skaitė Sandros Bernotaitės parašytą Simono Daukanto kūrinio adaptacijos ištrauką Saulės Degutytės spektakliui „Rubinaitis Peliūzė arba lietuvio išgyvenimo būdas“. Renginį vedė Valstybinio Šiaulių dramos teatro aktorė Monika Šaltytė.

Vinco Aurylos premija už metų vaikų literatūros tyrinėjimus, sklaidą ar skaitymo skatinimo veiklą skirta Benui Bėrantui. Premija laureatas įvertintas už lietuvių vaikų ir paauglių literatūros sklaidą pasaulyje.

Premija už geriausią paveikslėlių knygą vaikams skirta Jurgai Vilei ir Valentinai Černiauskaitei už knygą „Šuo, kuris išeina naktį“ (leidykla „700 eilučių“). Autorės įvertintos už pojūčių transformaciją į meninius vaizdus, už stilistinį vaizdo ir teksto vientisumą, originalią grafinę raišką.

Domicelės Tarabildienės premija už gražiausią metų knygą skirta Ievai Gvazdaitytei už iliustracijas Mariaus Marcinkevičiaus knygai „Ilgi eilėraščiai trumpiems“ (leidykla „Misteris Pinkmanas“). Dailininkė pagerbta už laisvę, puslapiuose besiskleidžiančią pozityvią energiją, piešinio faktūros išsaugojimą, jautrų monumentalumą, visų elementų darną ir vaikystės linijas.

Eugenijos Stravinskienės premija už reikšmingiausią ir meniškiausią metų vertimą vaikams skirta Vytui Dekšniui už Tinos Oziewicz knygos „Ką veikia jausmai?“ vertimą iš lenkų kalbos (leidykla „Aukso žuvys“). Vertėjas apdovanota už žaismingą ir šmaikščią kelionę po jausmų pasaulį.

Adomo Druktenio premija už reikšmingiausią ir meniškiausią metų vertimą paaugliams skirta Miglei Šaltytei už Kimberly Brubaker Bradley knygos „Kovos žodžiai“ vertimą iš anglų kalbos (leidykla „Nieko rimto“). Vertėja įvertinta už jautriai perteiktą vidinę kovą, stiprybę ir drąsą kalbėti.

Premija už geriausią pažintinę metų knygą skirta Zigmui Vitkui už knygą „Akimirka apsispręsti. Lietuvos žydų gelbėtojų istorijos“ (dailininkas Mindaugas Lukošaitis, leidykla „Alma littera“). Autorius apdovanotas už temos aktualumą, skvarbų ir jautrų žvilgsnį į praeitį.

Aldonos Liobytės premija už reikšmingiausią metų debiutą skirta Pavelui Kulikovui už knygą „Pingvinas Lituanicus, arba Lietuviško pingvino istorija“ (išleido Lietuvos jūrų muziejus). Rašytojas įvertintas už su humoru, žaismingai ir talentingai papasakotas unikalias Lietuvos jūrų muziejuje gyvenančių pingvinų istorijas.

Prano Mašioto premija už geriausią metų knygą vaikams ir paaugliams skirta Mariui Marcinkevičiui ir Linai Itagaki už knygą „Mergaitė su šautuvu. Istorija apie mergaitę partizanę“ (leidykla „Misteris Pinkmanas“). Premija skirta už Lietuvai svarbaus istorinio etapo perteikimą iš vaiko perspektyvos kokybiška ir įtikinama vaizdo ir teksto formų derme.