Šiauliuose AUSTRALIJOS DŽIAZAS su TARA MINTON

Šiauliuose AUSTRALIJOS DŽIAZAS su TARA MINTON

Šiauliuose AUSTRALIJOS DŽIAZAS su TARA MINTON

Tara Minton yra dainininkė ir arfos atlikėja, jau spalio 8 d. apsilankys ir Šiauliuose, koncertų salėje „Saulė“. Iš Astralijos kilusi kūrėja šiuo metu gyvena ir kuria Londone, įrašinėja naują albumą ir koncertuoja su keliais projektais. Kalbamės apie tai, kas jai patinka ir kokia muzika ji gyvena.

Tara, pradėsime nuo klasikinio, bet svarbaus klausimo – kas tau asmeniškai yra džiazas?

Visų pirma man tai – saviraiškos laisvė, tokia, kuri išties išlaisvina grojime. Dar būdama studente aš nuolatos pergrodavau ir interpretuodavau savaip klasikinius džiazo kūrinius – na, dariau tai, kas nebuvo leidžiama. Taip pat atradau pop muziką kaip muzikaliai stimuliuojančią, kas tiko mano idėjoms. Klasikinių įgūdžių ir improvizacijos dėka , aš radau kelią perteikti savo kūrybą. Būtent tai man ir yra džiazas- puiki kombinacija techninių įgūdžių ir tikrojo kūrybiškumo. Taip pat tai yra ir vienas bendruomeniškumo elementų – galimybė kurti kartu su idėjiniais žmonėmis, dalintis, vystyti idėjas ir keliauti kartu.

Kokia džiazo scena Melburne?

Gimtajame Melburne džiazo scena yra tikrai gyvybinga, tačiau maža ir daugeliui muzikantų tenka migruoti į Europą arba Jungtines Valstijas, kur džiazo rinka yra didelė ir galimybės platesnės.

Kaip vystėsi tavoji muzikinė karjera, kodėl pasirinkai arfą?

Pianinu aš pradėjau groti būdama septynerių , na o dešimties pamačiusi šou per televiziją, kur tylusis Harpo grojo arfa, aš buvau apstulbusi ir taip gimė didžioji meilė šiam instrumentui. Universitete studijavau džiazo vokalą ir klasikinį pianiną, savaitgaliais grodavau arfa mažesniuose klubuose, orkestruose arba vestuvėse, taip įsitvirtindama mažojoje scenoje. Po studijų baigimo aš sujungiau meilę džiazui ir dainų rašymui su arfa ir susikoncentravau į savo kūrybą. 2011-aisiais aš pasirašiau bendradarbiavimo sutartį su „Camac Harpes“ Prancūzijoje ir tais pačiais metais persikėliau į Londoną tęsti karjeros.

Ką manai apie Londoną?

Persikėlusi iš mažos pajūrio bendruomenės į vieną didžiausių pasaulio miestų pradžioje buvau lengvai šokiruota, švelniai tariant. Šis miestas yra milžiniškas, reikalaujantis, visada dūzgiantis, pilnas veiksmo ir kartu džiuginantis ir išlaisvinantis. Po penkerių čia praleistų metų aš jaučiuosi tikra londoniete. Džiaugiamės su vyru čia atsikraustę, nors buvo įvairių nuotaikų ir sunkių patirčių, bet galiu pasakyti, kad muzikinė scena čia yra verta australietiškos vasaros paaukojimo. Džiaugiuosi būdama ir kurdama čia.

Kur dar yra tekę keliauti Europoje?

Mano arfa yra prancūzė, tad su ja tenka dažnai apsilankyti Prancūzijoje, grojome Nantes ir Paryžiuje, Cte d’Azur. Su savuoju trio esame groję Ženevoje , Krokuvoje, Segvoia ir Kalabrijoje. Gražūs įspūdžiai, nuostabūs europiečiai, šiltas bendravimas. Tai bus pirmasis mano apsilankymas Lietuvoje. Apie šią šalį žinau tiek, jog tikrai mylite džiazą, krepšinį ir turite nuostabų pajūrį, kas tikrai australietei yra taip miela ir artima, dėl to nekantrauju pakeliauti ir pamatyti viską pati.

Kas tave įkvepia, kokia muzika tave žavi?

Mano didžiausias įkvėpimo šaltinis yra gyvenimas, mano santuoka, žmonės. Mano sielą džiugina ir įkvepia Joni Mitchell, Debussy, Ella Fitzgerald, Janis Ian, Dorothy Ashby, Julie London, Miles Davis, Ricky Lee Jones, Eartha Kitt..

Kokie ateities planai, kada planuojat išleisti naują albumą?

Šiuo metu ateities planuose yra didelis turas 2016 metais ir studijinio albumo baigiamieji darbai. Dirbu su savuoju džiazo kvartetu ir taip pat sukūriau naują grupę, su kuria grojame gypsy jazz, pavadinimu „harp bazaar“, veiklos yra tikrai daug. Lietuvoje koncertuosiu ,pristatydama savo paskutinį albumą pavadinimu „Tara Minton live at the shed“, kuris buvo įrašytas šių metų sausį. Na ,o ateityje tikiuosi sugrįžti į Lietuvą su naujai pasirodysiančiu albumu „The tides of Love“.

Australijos džiazas su Tara Minton vyks spalio 8 d., 19 val. koncertų salės „Saulė“ Vitražų salėje. Bilietus galite įsigyti koncertų salės „Saulė“ kasoje arba www.bilietupasaulis.lt

GASTROLĖS: Iš Australijos kilusi dainininkė ir arfos atlikėja Tara Minton su grupe koncertuos Šiauliuose.