Šiauliuose atidarytas festivalis „Kino pavasaris“

Šiauliuose atidarytas festivalis „Kino pavasaris“

Šiau­liuo­se ati­da­ry­tas fes­ti­va­lis „Ki­no pa­va­sa­ris“

Ko­vo 24 d. di­džiau­sias ir svar­biau­sias ki­no ren­gi­nys Lie­tu­vo­je – 22-asis fes­ti­va­lis „Ki­no pa­va­sa­ris“ ati­da­ry­tas Šiau­liuo­se. Šie­met šiau­lie­čiai tu­rės ga­li­my­bę iš­vys­ti net 18 ge­riau­sių ir vi­sa­me pa­sau­ly­je pri­pa­žin­tų ki­no juos­tų.

Fes­ti­va­lį Šiau­liuo­se „Fo­rum Ci­ne­mas“ ki­no teat­re ati­da­rė „Os­ka­rui“ no­mi­nuo­tas, du „Auk­si­nius gaub­lius“ lai­mė­jęs ir ge­riau­siu Pran­cū­zi­jos fil­mu ti­tu­luo­ja­mas psi­cho­lo­gi­nis tri­le­ris „Ji“ ("El­le“, rež. Paul Ver­hoe­ven). Itin šo­ki­ruo­jan­ti olan­dų re­ži­sie­riaus ki­no juos­ta pa­sa­ko­ja is­to­ri­ją apie sėk­min­gą vers­li­nin­kę (akt. Isa­bel­le Hup­pert), ku­ri po iš­prie­var­ta­vi­mo įsi­trau­kia į ka­tės ir pe­lės žai­di­mą su už­puo­li­ku.

Ati­da­ry­mo ren­gi­ny­je da­ly­va­vo ir „Ki­no pa­va­sa­rio“ ko­man­da, o fes­ti­va­lį ir jo žiū­ro­vus svei­ki­no Šiau­lių mies­to me­ras Ar­tū­ras Vi­soc­kas: „Nau­ji vė­jai la­bai tin­ka Šiau­liams, nes čia iš tik­rų­jų siau­čia nau­ji vė­jai. Vi­siems lin­kiu su­ras­ti sa­vo fil­mą, tik­rai jį ra­si­te. Ga­li­me džiaug­tis, kad „Ki­no pa­va­sa­ris“ at­ke­liau­ja ir į mū­sų mies­tą, tai ro­do tam tik­rą pri­pa­ži­ni­mą.“

Bū­tent šių me­tų fes­ti­va­lio te­ma ir yra „Nau­ji vė­jai“. Di­de­lis dė­me­sys bus ski­ria­mas jau­niems kū­rė­jams, ta­čiau ne­pa­mirš­ta­mi ir ki­no meist­rų dar­bai, tarp­tau­ti­nių fes­ti­va­lių fa­vo­ri­tai.

Šiais me­tais fes­ti­va­lio lan­ky­to­jus Šiau­liuo­se džiu­gins vi­sa­me pa­sau­ly­je pri­pa­žin­tos ki­no juos­tos, to­kios kaip „Os­ka­rų“ apdovanojimuose ge­riau­sio fil­mo ti­tu­lą pel­niu­si „Mė­ne­sie­na“ ("Moon­light“, rež. Bar­ry Jen­kins) ar net trims „Auk­si­niams gaub­liams“ no­mi­nuo­tas tri­le­ris „Bet ko­kia kai­na“ ("Hell or High Wa­ter“, rež. Da­vid Mac­ken­zie). Žiū­ro­vai ga­lės iš­vys­ti ir vi­so­je Eu­ro­po­je jau spė­ju­sias iš­po­pu­lia­rė­ti ko­me­di­jas „Pa­sik­ly­dę Pa­ry­žiu­je“ ("Lost in Pa­ris“, rež. Fio­na Gor­don, Do­mi­ni­que Abel) ir „Lau­ki­nių žmo­nių me­džiok­lė“ ("Hunt for the Wil­der­peop­le“, rež. Tai­ka Wai­ti­ti).

Šiais me­tais į 22-ojo „Ki­no pa­va­sa­rio“ pro­gra­mą įtrauk­ti ir ru­mu­nų Nau­jo­sios ban­gos re­ži­sie­rių fil­mai. Šiau­lie­čiai ga­lės iš­vys­ti „Auk­si­nei pal­mės ša­ke­lei“ no­mi­nuo­tas juos­tas „Bai­gia­mie­ji eg­za­mi­nai“ ("Gra­dua­tion“, rež. Cris­tian Mun­giu) ir „Sie­ra­ne­va­da“ ("Sie­ra­ne­va­da“, rež. Cris­ti Puiu).

Fes­ti­va­lį Šiau­liuo­se už­da­rys aust­rų ir vo­kie­čių ki­no fil­mas „Ma­ni­fes­tas“ ("Ma­ni­fes­to“, rež. Ju­lian Ro­se­feldt), ku­ria­me žiū­ro­vai iš­girs ta­len­tin­go­sios ak­to­rės Ca­te Blan­chet skai­to­mas iš­trau­kas iš fu­tu­ris­tų, da­dais­tų, si­tua­cio­nis­tų ir ki­tų me­ni­nin­kų ir po­li­ti­kų ma­ni­fes­tų.

22-asis „Ki­no pa­va­sa­ris“ Šiau­liuo­se vyks iki ba­lan­džio 6 d. ki­no teat­re „Fo­rum Ci­ne­mas“. Fes­ti­va­lio nau­jie­nas ir pil­ną pro­gra­mą ra­si­te in­ter­ne­ti­nė­je sve­tai­nė­je http://kinopavasaris.lt .

„Ki­no pa­va­sa­rio“ at­sto­vų Šiau­liuo­se ko­man­da da­li­jo­si ge­ra nuo­tai­ka.