Šiauliuose atidaryta MO muziejaus paroda „Vilniaus pokeris“

Gintarės DAKNYTĖS nuotr.
Šiaulių dailės galerijoje galima pamatyti parodos „Vilniaus pokeris“ fragmentus.

MO muziejus keliauja po Lietuvą – nuo kovo 20 dienos Šiaulių dailės galerijoje galima pamatyti parodos „Vilniaus pokeris“ fragmentus.

Šiaulių dailės galerijoje iki gegužės 4 dienos veiksianti paroda kviečia universaliai permąstyti savo miestą ir jo transformacijas. Specialiai šiai parodai kūrinį sukūrė šiaulietė menininkė Živilė Žvėrūna.

Vienas svarbiausių šiuolaikinės lietuvių literatūros kūrinių – Ričardo Gavelio romanas „Vilniaus pokeris“ – yra ne tik išsami žlugdančios sovietinės sistemos dekonstrukcija, bet ir viena pirmųjų lietuviškų knygų, nagrinėjančių miestą bei miestiečius.

MO muziejaus paroda, kaip ir pats romanas, nėra pasakojimas vien apie Vilnių: jo centre – universali kovos už proto, kūrybos, žmogaus ir visuomenės laisvę tema, o savo miestą ir jo transformacijas permąstyti gali bet kurio pasaulio kampelio gyventojas. Dėl savo universalumo paroda sulaukė ir tarptautinio pripažinimo – apie „Vilniaus pokerį“ rašė tokie žiniasklaidos gigantai kaip „Forbes“, „Le Monde“, „Artnet“ ir kiti.

„Vilniaus pokeryje“ kalbame apie žmogaus sąmoningą egzistenciją ir laisvą, kritiškai mąstantį bei kuriantį protą – tam reikalingos nuolatinės pastangos, neišvengiamos bet kuriame mieste, šalyje ar laikmetyje. Parodai keliaujant Lietuvos gyventojus kviečiame sužaisti savo miestų pokerius ir pamąstyti, kas juose yra bendra, o kas – savita“, – sako MO muziejaus vadovė Milda Ivanauskienė.

Be Šiaulių, šiemet kelionėms pritaikyta paroda „Vilniaus pokeris“ lankysis Panevėžyje ir Marijampolėje.

Parodą „Vilniaus pokeris“ Šiauliuose lydės nemokami mokymai ir edukaciniai užsiėmimai. Kultūros, meno ir švietimo darbuotojai dalyvaus profesiniuose mokymuose su patyrusiais MO muziejaus edukatoriais, o Šiaulių bei aplinkinių regionų moksleiviai kviečiami dalyvauti inovatyviose tarpdisciplininėse edukacijose, ugdančiose svarbiausias XXI amžiaus kompetencijas.