Šiauliuose atgis Rudens lygiadienio papročiai

Evaldo TAMOŠIŪNO nuotr.
Rugsėjo 22-osios vakarą Šiauliuose, Žaliūkių malūnininko sodyboje, vyks Rudens lygiadienio šventė.

Rugsėjo 22-osios vakarą, nuo 19 iki 21 valandos, Šiauliuose, Žaliūkių malūnininko sodyboje, vyks Rudens lygiadienio šventė.

Išvakarėse, rugsėjo 21-ąją, minima Šv. apaštalo Mato diena, siejama su derliaus nuėmimo pabaiga ir tikruoju rudeniu. Būdavo sakoma, kad „po švento Mataušo ir žemė ataušo“.

Rudens lygiadienis, kai diena susilygina su naktimi, yra astronominė rudens pradžia, nuo seno laikyta mistine. Tokią įsimintiną dieną senovėje vykdavo sambariai: žmonės aptardavo nuimtą derlių, susėsdavo prie bendro stalo.

Lygiadienio proga Žaliūkių malūnininko troboje koncertuos kompozitorė, lietuvių liaudies kultūros ir tradicijų puoselėtoja Agota Zdanavičiūtė, eksperimentinio postfolkloro grupės „Sen Svaja“ ir folkloro projekto „Laiminguo“ narė. Jos muzikoje persipynę lietuviškų sutartinių ir liaudies dainų motyvai nugramzdina į pasakų pasaulio gelmę. Kanklės Agotai – meditacija, pagrindinis užsiėmimas ir kūrybinių ieškojimų išraiška. 2021 metais atlikėja išleido savo pirmąjį solinį albumą pagal žolininkės Eugenijos Šimkūnaitės pasakas „Kur giria užėjo“.

Žaliūkių malūnininko sodybos kieme susirinkusiųjų lauks senoviški žaidimai, piemenų duonos kepimas ant rusenančių žarijų ir kitos pramogos.

Rugsėjo 22-ąją Lietuvoje ir Latvijoje taip pat minima ir Baltų vienybės diena. Ši diena pasirinkta remiantis istorinio Saulės mūšio, kuriame susivieniję žemaičiai ir žiemgaliai sumušė Kalavijuočių ordino kariuomenę, data. Sutemus, kaip ir daugelyje svarbių Lietuvos, Latvijos, Gudijos ir kitų su baltų istorija susijusių vietų, prie Žaliūkių vėjo malūno suliepsnos baltų vienybės sąšaukos laužas.

Vienytis, sušilti prie laužo, drauge padainuoti ir pašokti kvies folkloro ansambliai „Čiutulis“, „Vieversėlis“ ir „Gasužis“.

Šventėje bus atliekami ir ritualai, skirti padėkoti saulei ir dievams už skalsą, vasaros gėrybes ir gerą šių metų derlių.

Pasak senųjų rašytinių šaltinių, kuriuose minimi ritualai, skirti ikikrikščioniškiems dievams, per rudens lygiadienį aukotos aukos, tarp jų – ir ožys, vaisingumo, derlingumo simbolis. Kaip ir kitose Lietuvos vietose, taip ir Žaliūkių malūnininko sodyboje, šiais metais aukojamas ožys – šiaudinis.

Kūrendami laužą, šventės dalyviai prisimins ir kitą senovišką rudens lygės apeigą – ugnies parnešimą į trobą. Baltų vienybės garbei uždegto laužo žarijomis bus užkuriama krosnis. Buvo sakoma, kad per Kupolines ugnis išeina iš trobos į laukus, o per Rudens lygiadienį iš laukų sugrįžta į trobą.