Šiauliuose – Vilniaus kamerinio teatro premjera apie nuogą šių dienų karalių

Šiauliuose – Vilniaus kamerinio teatro premjera apie nuogą šių dienų karalių

KONKURSAS!

KONKURSAS! Šiauliuose – Vilniaus kamerinio teatro premjera apie nuogą šių dienų karalių

Vilniaus kamerinis teatras (VKT) spalio 15 d.Valstybiniame Šiaulių dramos teatre rodys premjerą „Karalius nuogas“ pagal Jevgenijaus Švarco pjesę. Režisierius Evaldas Jaras žada: drama, kurta garsiojo Hanso Christiano Anderseno kūrinio motyvais, nusimes įprastą pasakos rūbą ir apsinuogins iki lyrinio farso. Apskritai pasaką rusų dramaturgas J. Švarcas ir naudojo tik tam, kad tai – palyginti nekaltas žanras ir gali kūrybą apsaugoti nuo cenzorių.

Vis dėlto ji nepraslydo pro ano meto meno prievaizdų nagus. Pjesė „Nuogas karalius“ sukurta 1934 m. „Rašiau apie Hitlerį, o išėjo apie mus“, – taip ironiškai padėtį komentavo pats autorius. Iš tikrųjų jis, anot režisieriaus, nebuvo atviras – jaučiasi, jog rašė iš tikrųjų apie savo šalį. Iš pradžių blokuotas kūrinys viešąją erdvę pasiekė tik 1960-iais, po rašytojo mirties.

E. Jaras tikina, kad draustos sovietmečiu pjesės ėmęsis ne dėl cenzūros intrigos, o dėl temų, kurias šis kūrinys leidžia gvildenti. Be to, režisierius neapsibrėžia konkrečios geopolitinės vietos žemėlapyje. „Tai nėra nei Rusija, nei Ukraina, nei Vokietija, nei Lietuva. Problemos, kurios iškeliamos spektaklyje, būdingos visiems regionams. Jos neturi sienų ar tautybės“, – sako E. Jaras.

Jis savaip interpretuoja komiškai ironišką ir filosofinę J. Švarco kalbą, netgi vietomis nuklysta ir nuo H. Ch. Anderseno pasakos siužeto, ir nuo J. Švarco pjesės, bei pateikia savo versiją. E. Jaras pažymi, kad visoms be išimties valstybėms ir režimams būdinga valdininkų baimė netekti darbo vietos ir gerovės, baimė vieni kitiems išsakyti tiesą. Ilgainiui tai gimdo veidmainystę.

Tačiau leiskite sau įsivaizduoti, kas įvyktų, jei etikos normos ir glitaus politkorektiškumo mados staiga išnyktų. Tarsi dėdamas daugtaškį režisierius klausia: kas pasakys, kad karalius nuogas ir kas tuomet nutiks. O kas, jei išvis ne karalius čia svarbiausias?

„Tai nėra ta komedija su „hahaha!“. Bet turėtų būti linksma, tik reikia ateiti į spektaklį iš anksto burnos nepražiojus juokimuisi. Reikėtų subtiliau klausytis, kas kalbama, kas primenama, ir tada juoktis. Juk tai – farsas. Tai beprotnamis, kuriame mes gyvename“, – mintimis prieš premjerą dalijasi režisierius E. Jaras.

Spektaklyje vaidina nuolatiniai VKT aktoriai Tadas Gudaitis, Žaneta Gudaitienė, Marta Lipčienė, Zigmantas V. Baranauskas ir Paulius Valaskevičius. Su jais E. Jaras susipažino dar kurdamas spektaklį vaikams „Plėšikas Hocenplocas“. Į „Karalių nuogą“ pakviesti vaidinti iš anksčiau režisieriui puikiai pažįstami aktoriai ir iš kitų teatrų: Ramūnas Cicėnas, Šarūnas Puidokas, Ramutis Rimeikis ir Indrė Patkauskaitė.

Bilietus įsigysite www.bilietai.lt arba Valstybinio Šiaulių dramos teatro kasoje.

www.vkamerinisteatras.lt

AKTORIAI: Spektaklyje vaidina ir nuolatiniai, ir kviestiniai VKT aktoriai, tarp jų – Ramūnas Cicėnas, Šarūnas Puidokas, Indrė Patkauskaitė, Ramutis Rimeikis.

KONKURSAS!

Atsakykite į klausimą ir laimėkite pakvietimą dviem asmenims į spektaklį „Karalius nuogas":

Kokio autoriaus kūrinio motyvais kurta pjesė „Karalius nuogas“?

Atsakymą siųskite el.paštu konkursas@skrastas.lt iki spalio 9 dienos.

Laimėtojas bus išrinktas burtų keliu. Kvietimus į spektaklį išsiųsime el. paštu.