Šiauliuose – moderni latvių tekstilės paroda

Šiauliuose – moderni latvių tekstilės paroda

Šiauliuose – moderni latvių tekstilės paroda

Šiaulių „Laiptų“ galerijoje penktadienį atidaryta latvių menininkų Mario Čačkos ir Ilzės Volontės kūrybos darbų paroda „9“, skirta Latvijos Nepriklausomybės dienai paminėti.

Irena BUDRIENĖ

irena@skrastas.lt

Baltiškasis santūrumas

„Autorių darbai tarsi pažymėti Šiaurės Europos ženklu – iš jų sklinda lakoniškumas, saikingumas, kolorito vientisumas“, – pristatydamas parodą kalbėjo šiaulietis dailininkas Arūnas Uogintas.

Paroda, anot jo, ne tik atspindi šiuolaikinės latvių tekstilės bruožus, bet ir dvelkia "etnosu". „Žvelgiant į Mario ir ir Ilzės darbus apima nenusakomas lengvumo jausmas, patenkama į savotišką transą“, – sakė šiaulietis menininkas.

Kartu A. Uogintui buvo įdomu, kaip du menininkai – vyras ir moteris – kuria kartu, nes 10 paveikslų parodoje pristatomi kaip jų bendrai sukurti darbai. „Žiūrovui natūraliai kyla klausimas, ką daro Maris ir kaip čia prisideda Ilzė“, – klausė jis.

Atsakydama į A. Uoginto klausimą Ilzė Volontė pasakojo, kad kūryba jiems yra tarsi savotiškas žaidimas. „Pradedame nuo idėjos – vienam iš mūsų į galvą šauna kokia nors įdomi mintis, po to ją aptariame ir pradedame kurti. Vienas iškart imasi darbo, kitas užbaigia, kartais apsikeičiame vaidmenimis“, – sakė I. Volontė.

Paprastas ir ironiškas žvilgsnis

Ilzė Volontė baigė tekstilės, Maris Čačka – grafikos studijas Daugpilio universitete. Šiuo metu parodos autoriai yra to paties universiteto Meno ir dizaino fakulteto dėstytojai.

M. Čačkos kūrybos darbus „Laiptų“ galerijos lankytojai galėjo pamatyti plenero „Šiaulių Monmartro Respublika“ metu, I. Volontės darbai galerijoje pristatomi pirmą kartą.

Menininkai kartu kuria nuo 2008 metų. Per šį laikotarpį surengtos 8 bendros tekstilės parodos Latvijoje ir Lietuvoje.

Parodoje „9“ pristatomi darbai, atlikti aplikacijos technika, naudojant įvairaus pluošto tekstilės medžiagas. Tai kūriniams suteikia savitą apimtį ir faktūrą.

Menininkai paprastai ir kiek ironiškai žvelgia į save ir juos supantį pasaulį, tarsi žaidžia, naudodamiesi skirtingais požiūriais ir būdais, vaizduodami įvykius erdvėje ir laike. Vidinis autorių suvokimas nulemia temos ir atitinkamų atlikimo priemonių pasirinkimą.

Paroda „Laiptų" galerijoje veiks iki lapkričio 28 dienos.

Jono TAMULIO nuotr.

TEKSTILĖ: Mario Čačkos ir Ilzės Volontės darbai, menininkų vertinimu, ir modernūs, ir dvelkia etnografija.

AUTORIAI: „Laiptų" galerijoje latvių menininkai Maris Čačka ir Ilzė Volontė pristatė tekstilės darbų parodą „9“, skirtą Latvijos Nepriklausomybės dienai.