Šiaulių UNESCO klubo premija – bibliotekininkei

Artūro STAPONKAUS nuotr.
Giedrei Butkutei Šiaulių UNESCO premija įteikta už bibliotekos, kaip svarbios kultūros, švietimo ir socialinės institucijos vaidmens stiprinimą, vietos bendruomenės kūrybingumo skatinimą.

Vakar Šiauliuose, Venclauskių namų sode, Šiaulių UNESCO klubo 2020 metų premija įteikta Šiaulių miesto savivaldybės viešosios bibliotekos (ŠMSVB) vyriausiajai bibliotekininkei Giedrei Butkutei.

G. Butkutė įvertinta už bibliotekos, kaip svarbios kultūros, švietimo ir socialinės institucijos vaidmens stiprinimą, vietos bendruomenės kūrybingumo skatinimą.

Įprastai apdovanojimas būdavo teikiamas per metinį Šiaulių UNESCO klubo renginį, šiemet dėl karantino teko tradiciją pakeisti.

G. Butkutė yra penkioliktoji Šiaulių UNESCO klubo premijos laureatė ir pirmoji – bibliotekininkė.

Laureatė dirba Rėkyvos filiale. Organizuodama bibliotekos veiklas, pasitelkdama inovatyvias ir skaitmenines priemones, edukacijas, siekia skeisti kultūrines vertybes, ugdyti kūrybiškas asmenybes, atkreipti dėmesį į kultūros paveldo sritis bei kultūrinio sąmoningumo svarbą.

„Tad šios jaunos, aktyvios ir perspektyvios bibliotekininkės dėka nedidelis Rėkyvos filialas tampa svarbiu vietos bendruomenės kultūros, veiklos židiniu ir patraukliu traukos centru“, – rašoma ŠMSVB direktorės Irenos Žilinskienės rekomendacijoje.

G. Butkutė suaktyvino domėjimąsi Rėkyvos mikrorajono kultūros paveldu – Europos paveldo dienų proga čia surengtas viktorina-žaidimas „(Ne)pažinta Rėkyva: kas joje slypi“. Iniciatyvos dalyviai – Rėkyvos progimnazijos moksleiviai – buvo supažindinti su bajorų Karpių kultūriniu ir istoriniu palikimu, taip pat pateikta informacija apie Rėkyvos ežero kilmę ir Rėkyvoje esančius kultūrinius objektus.

Sukurtas interaktyvus žaidimas „Rėkyvos lobių paieška“, kurio metu, derinant tiek tradicines, tiek inovatyvias bibliotekos paslaugas, bibliotekos lankytojai kviečiami ieškoti įžymių ir kultūrine prasme vertingų vietų – naudojantis planšetėmis, GPS ir QR kodais, diegiama meilė ir pagarba savo krašto kultūrai ir paveldui.

Už vykdomas veiklas Rėkyvos filialui ir jo vyriausiajai bibliotekininkei buvo įteikta nominacija „Netradicinė biblioteka 2017“ ir asociacijos „Langas į ateitį“ prizas.

Pernai G. Butkutė dalijosi patirtimi projekte „The Effective Way of culturing: Movies“ Turkijoje, kur gilino tarpkultūrinio bendravimo įgūdžius ir išbandė tarptautinio bendradarbiavimo galimybes.

Pasak Šiaulių UNESCO klubo prezidentės dr. Reginos Kvašytės, premija – ir nuveiktų darbų įvertinimas, ir paskata toliau tobulėti džiuginant vietos bendruomenę bei garsinant Rėkyvos mikrorajoną Šiauliuose, o Šiaulius – Lietuvoje ir toliau pasaulyje.

Šiaulių UNESCO klubas premiją perspektyviems ir talentingiems jauniems šiauliečiams, pasižymėjusiems kultūros, mokslo, meno, švietimo ir kt. UNESCO (Jungtinių Tautų Švietimo, mokslo ir kultūros organizacijos) kuruojamose srityse, pradėjo teikti nuo 2006 metų.

Per šiuos metus premija įvertinti įvairių sričių atstovai, kai kurie iš jų dirbę (ar dirbantys) ir pedagoginį darbą: menininkai (aktoriai, muzikai, dailininkai), mokslininkai (istorikai, menotyrininkas, literatūrologas), taip pat vaikų rašytoja, tautodailininkas.

Šiaulių UNESCO klubas savo veiklą pradėjo 1998 metais.