Šiaulių „Monmartras“ prasideda

Artūro STAPONKAUS nuotr.
„Laiptų galerijos“ kolektyvas baigia pasirengti tarptautiniam festivaliui „Šiaulių Monmartro respublika`23“ – renginys prasideda antradienį.
Rugpjūčio 1-ąją, Šiauliuose prasidės tarptautinis dailės festivalis „Šiaulių Monmartro respublika`23“. Šiųmečiame, jau XXI festivalyje, planuojamas rekordinis menininkų iš Lietuvos ir užsienio skaičius, o visi renginiai vyks ne „Laiptų galerijoje“, kuri šiuo metu uždaryta dėl remonto, o Zubovų rūmų ir „Polifonijos“ patalpose.

Festivalio rengėjai, „Laiptų galerijos“ kolektyvas, sako, kad, nepaisant to, jog įstaiga, kurioje daug metų vykdavo tarptautinis renginys, laikinai uždaryta, bus stengiamasi ir šiemet išlaikyti tradiciją bei surengti ne mažiau teatralizuotą festivalį.

„Todėl su atidarymu, pleneru, šiemet pavadintu „Juoda-balta ir kitos spalvos“, bei pagrindiniais koncertais šiemet „Monmartras“ keliaus į „Polifonijos“ salę Aušros alėjoje. Labai džiaugiamės, kad festivalis vyks labiau centrinėje miesto dalyje – tiek „Polifonijos“ salė, tiek Zubovų rūmai kelioms dienoms sudarys kultūros ratą Šiauliuose“, – sakė laikinai „Laiptų galerijos“ direktoriaus pareigas einanti Kristina Alseikė.

Tarptautinio dailės festivalio „Šiaulių Monmartro respublika`23“ atidarymas vyks rugpjūčio 1 dieną 18 valandą „Polifonijos“ salėje. Ir svarbiausią vaidmenį čia atliks dailė – be trijų dešimčių šių metų festivalio dailininkų, kurie dalyvaus plenere, pagrindinis vaidmuo teks dailininkui Rimui Zigmui Bičiūnui ir jo parodai „Kaitra“.

K. Alseikės teigimu, šių metų unikalumas ir išskirtinumas yra tas, kad dėl techninės situacijos centrinę R. Z. Bičiūno parodą sudarys dvi ekspozicijos: viena dalis – „Polifonijos“ mažojoje salėje, o kita – Zubovų rūmuose. Parodą pristatys dailėtyrininkė dr. Dalia Karatajienė.

Festivalio atidarymo „vinis“ – Artūro Noviko ansamblio „Jazz Island „ koncertas.

Rugpjūčio 2 dieną dailės festivalis „Šiaulių Monmartro respublika`23“ pradės Zubovų rūmuose, ten nuo 10 valandos vyks paskaita „Rimas Bičiūnas ir jo kūryba“. Renginį ves dailėtyrininkė dr. D. Karatajienė. Dalyvaus ir pats parodos autorius, taigi susirinkusiems bus sudaryta unikali galimybė susipažinti ne tik su kūryba, bet ir dailininku.

Anot „Laiptų galerijos“ parodų kuratoriaus Ričardo Jakučio, R. Z. Bičiūnas – vienas iš dailininkų, kurio kūryba labai spalvinga.

„Dabar pas dailininkus viskas tamsiai išeina, net skulptūros gedinčios. O Bičiūnas nuotaikingas“, – sakė R. Jakutis.

Po „master class“, 11 valandą 30 minučių, Zubovų rūmų erdvėse startuos dailininkai – šiemet plenere „Juoda-balta ir kitos spalvos“ planuoja dalyvauti 30 menininkų, daugiausia, žinoma, iš Lietuvos, taip pat iš Latvijos, Ukrainos ir Nyderlandų. Dauguma tapytojų į Šiauliuose vykstantį dailės festivalį atvyks jau ne pirmą kartą. Naujokai šiemet tik tapytojai iš Nyderlandų.

Plenero dienomis dailininkai sukurs po du tapybos darbus, kurie suguls į katalogą bei parodą, juos „Laiptų galerija“ ketina pristatyti rudenį.

Po kūrybinių darbų, 18 valandą, visi menininkai, šiauliečiai ir miesto svečiai kviečiami į tradicinę festivalio „Šiaulių Monmartro respublika“ erdvę Šiaulių Šv. Jurgio bažnyčią, čia skambės Čiurlionio kvarteto ir Andriaus Apšegos koncertas.

Rugpjūčio 3 dieną iki 13 valandos visi prijaučiantys menui laukiami Zubovų rūmuose vyksiančiame plenere.

Tą pačią dieną festivalio „Šiaulių Monmartro respublika`23“ renginiai tradiciškai vyks ir Kelmėje. Kelmės kultūros centre bus pristatoma Ričardo Bartkevičiaus tapybos paroda „Vaizdai“. O po jos greta esančioje Kelmės evangelikų reformatų bažnyčioje koncertuos Čiurlionio kvartetas ir Dovilė Kazonaitė.

„Labai smagu, kad turime tęstinį bendradarbiavimą su regionais ir iš įvairių Lietuvos vietų bei užsienio atvykę dailininkai gali susipažinti su mūsų regionais ir išsivežti įspūdį“, – sakė laikinoji „Laiptų galerijos“ direktorė K. Alseikė.

Pagrindinis festivalio renginių ne tik Šiauliuose pliusas, anot K. Alseikės, tas, kad rajono žmonės susipažįsta su „Monmartru“, pripranta prie jo, kasmet sugrįžta į renginius ir net atvyksta į tuos, kurie vyksta Šiauliuose – tokia tendencija pastebima vykdant registraciją.

Rugpjūčio 4 dieną iki 17 valandos toliau vyks pleneras Šiauliuose, Zubovų rūmuose. 20 valandą numatomas vakarinis koncertas „Polifonijos“ salėje – koncertuos naujas „Laiptų galerijai“ ir Šiauliams klasikinės muzikos kolektyvas „Grand trio Vilnius“, kurį sudaro Lietuvos ir Vokietijos violončelininkas Davidas Geringas, Kultūros ir meno premijos laureatas Petras Geniušas (fortepijonas) bei Vilniaus valstybinio kvarteto smuikininkė Dalia Kuznecovaitė.

Šeštadienį po plenero „Juoda-balta ir kitos spalvos“ Zubovų rūmuose, kurį planuojama baigti vidurdienį, šiauliečiai ir miesto svečiai galės dalyvauti kultūrinėje popietėje su plenero dailininkais ir įsigyti jų darbų. Jei oras bus palankus, festivalio organizatoriai numatę galimybę popietę surengti čia pat esančiame Zubovų parke.

18 valandą „Polifonijos“ salėje vyks tarptautinio dailės festivalio „Šiaulių Monmartro respublika`23“ uždarymas. Koncertuos Lietuvos kamerinis orkestras.

Rugpjūčio 6 dieną, sekmadienį, „Monmartras“ tradiciškai keliaus į Joniškį. Ten 16 valandą bus pristatyta tradicinė Vilniaus žydų bendruomenės dailės studijos „Art Vilna“ narių paroda „Mes čia gyvename. Mes čia gyvename“. O pusvalandis po 16 valandos Joniškio Raudonojoje sinagogoje vyks Valstybinio Vilniaus kvarteto ir Jomantės Šležaitės koncertas.

„Vis dėlto tikrasis dailės festivalio „Monmartro respublika`23“ uždarymas vyks tik pristatant sukurtų darbų katalogą ir parodą. Tai planuojama spalio 26 dieną galbūt atsinaujinti jau spėjusioje „Laiptų galerijoje“, – teigė laikinoji šios kultūros įstaigos vadovė K. Alseikė.