Šiaulių mitą pasakoja komiksas

Gintarės DAKNYTĖS nuotr.
„Šiauliai tikrai turi ką papasakoti. Šiauliai turi pilna nuostabių žmonių, kūrusių miestą, turi labai daug ir įvairiausių meninių akcentų, istorinių įvykių ir šitoje knygoje visa tai jautriai ir kartu smagiai papasakota“, – sakė Šiaulių dailės galerijos direktorė Ernesta Šimkienė.

Šiaulių dailės galerijos iniciatyva išleistas Rimanto Kmitos ir Povilo Vincento Jankūno sukurtas komiksas apie Šiaulius „Keliuonė“. Pirmasis knygos pristatymas vyko Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešosios bibliotekos organizuotoje Knygų mugėje, vakar Šiaulių miesto savivaldybėje vykusioje spaudos konferencijoje apie leidinį kalbėjo Šiaulių dailės galerijos direktorė Ernesta Šimkienė ir kultūrinės veiklos koordinatorė Roberta Stonkutė.

„Turime labai smagų įvykį – pirmąjį Šiauliuose komiksą apie Šiaulius, komiksą, kuris skirtas bet kokio amžiaus žmonėms, – sakė E. Šimkienė. – Mes, kaip galerija, sumanėme, kad labai norime leidinio, kuris galėtų būti pritaikytas ir edukacijoms, ir kelionėms po Šiaulius.“

Pasak E. Šimkienės, pirmoji mintis buvo gal 40-ies puslapių knygelė. Galerija pakvietė Rimantą Kmitą sukurti tekstą, o Povilą Vincentą Jankūną tekstą paversti į paveikslėlius. Rezultatas – keturis kartus storesnė knyga.

Knygos viršeliui panaudotas saldainių popieriukas, sukurtas šiauliečio dailininko Gerardo Bagdonavičiaus „Birutės“ fabrikui – saldainis „Keliuonė“ iš tiesų egzistavo.

Pasak E. Šimkienės, dar vienas įdomus faktas – knyga, dedikuota J. Šiliečiui – Vytenio Rimkaus tėvui Jaroslavui Rimkui, komikso žanro Lietuvoje pradininkui, 1922 metais išleidusiam albumą „Vokiečių okupacija Lietuvoje 1915–1919 m.“.

R. Stonkutės teigimu, komikso turinį galima skaityti dvejopai – kaip nuotykių romaną, pasakojimą apie tris moksleivius, kurie leidžiasi į kelionę laiku, vietomis, susitinka su čia gyvenusiais ir kūrusiais asmenimis, tokiais kaip Povilas Višinskis, Algirdas Julius Greimas, aiškinasi miesto istoriją, bando įminti įvairiausias minkles ir ištrūkti iš mitologinio laiko, ir kartu galima komiksą skaityti labai atidžiai, gilinantis, papildant ir apmąstant žinias apie miestą.

„Kelionė yra kaip edukacinė kelionė laiku, vietomis, įžymybėmis ir drauge – po tam tikras žmogaus sielos ir moralines gelmes, kviečiant iš naujo apmąstyti, kas mums yra miestas ir koks yra mūsų santykis su miestu. Gimsta labai gražus mitas apie Šiaulius kaip apie miestą, kuriame mes vienas kitu rūpinamės – būtent tai ir norėjo akcentuoti R. Kmita, rengdamas šio kūrinio tekstą. Kad iš tikrųjų Šiauliai ir Šiaulių mitas glūdi ne kažkokiuose turistiniuose objektuose, vietose ar asmenybėse, bet būtent tame, kad esame miestas, kuris vienas kitu rūpinamės“, – sakė R. Stonkutė.

„R. Kmita yra ir parašęs, kad miestas turi mitą, ir tu esi jo dalis. Knygoje rasime nuo kunigaikšių Bulionių, nuo pačios Šiaulių miesto pradžios, iki Aleksandros Zubovienės, pereinant per Venclauskių istoriją, netgi baigiama Irmantu Kukulskiu, kuris steigia globos namus vaikams“, – sakė E. Šimkienė, paraginusi su knyga keliauti po Šiaulius ir atrasti naujus miesto sluoksnius.

Komiksai