Šiaulių kultūros centre ruošiamasi „Patrepsynei“

Liubov YARMOSHENKO nuotr.
Šiauliuose vykusiuose mokymuose dalyvavo folkloro ansamblių, etnokultūros klubų, etnokultūros būrelių vadovai ir mokytojai.

Šiaulių kultūros centre vyko Lietuvos moksleivių folklorinių šokių varžytuvių „Patrepsynė 2024“ mokymai, juos vedė etnomuzikologė, Lietuvos nacionalinio kultūros centro choreografinio folkloro specialistė, Lietuvos moksleivių folklorinių šokių varžytuvių „Patrepsynė“ konsultantė Audronė Vakarinienė.

Į renginį Šiauliuose užsiregistravo 20 folkloro ansamblių, etnokultūros klubų, etnokultūros būrelių vadovų ir mokytojų iš skirtingų Lietuvos miestų.

„Patrepsynė“ siekia, kad šokiai būtų ne tiesiog šokami, o kad jie būtų patrauklūs, atrodytų gražiai, būtų įvairūs, formuotų iššūkius“, – sakė A. Vakarinienė. Jos teigimu, vis dažniau šokant folklorinius šokius atsiranda laisvė – visada galima įdėti kažką nuo savęs, puošti šokį improvizuojant.

Susitikimo metu buvo pristatyti, o vėliau mokytasi privalomų „Patrepsynė 2024“ šokių, akcentuojant šokio stilistiką, bendravimą tiek poroje, tiek su kitomis poromis.

Mokymuose grojo Šiaulių Dainų muzikos mokyklos vaikų ir jaunimo folkloro ansamblio „Vieversėlis“ instrumentinė grupė, vadovaujama Arūno Stankaus.

Mokymai bus organizuojami ir kituose miestuose: vasario 8 dieną vyks Šilalės rajono savivaldybės kultūros centro fojė ir Kauno tautinės kultūros centre.

Lietuvos moksleivių folklorinių šokių varžytuvių „Patrepsynė“ mokymai organizuojami nuo 2005 metų.