Šiaulių krašto tautodailininkus į Kuršėnus subūrė sukaktys

Sauliaus TAMULIO nuotr.
Laima Kelmelienė Šiaulių krašto tautodailininkams vadovavo tris dešimtmečius.

Lapkričio 25 dieną Kuršėnų dvaro rūmuose vyko Šiaulių krašto tautodailininkų jubiliatų kūrybos parodos „Sukaktys“ pristatymas.

Renginyje dalyvavęs Lietuvos tautodailininkų sąjungos pirmininkas Jonas Rudzinskas pasidžiaugė, kad Šiaulių kraštas laiko aukštai užkėlęs savo tautodailės kokybės kartelę.

Renginio dalyvius sveikino ir daug sveikinimų sulaukė ilgametė Šiaulių krašto tautodailininkų vadovė Laima Kelmelienė. Lietuvos tautodailininkų sąjungos Šiaulių skyriui ji vadovavo tris dešimtmečius, iki tol dar 7 metus buvo konsultantė – į tuometės Liaudies meno draugijos veiklą įsijungė nuo 1986 metų. Naująja Lietuvos tautodailininkų sąjungos Šiaulių skyriaus pirmininke tapo Aistė Jakelaitytė.

„Skauda širdį, kad išeini, bet tai neišvengiama“, – „Šiaulių kraštui“ sakė L. Kelmelienė, pasidžiaugusi, kad darbus perima jaunimas.

Naujoji skyriaus pirmininkė tautodailininkė A. Jakelaitytė kuria keramikos dirbinius, yra surengusi autorinių parodų.

Kuršėnų dvare nuo lapkričio 4 dienos eksponuotoje parodoje „Sukaktys“ kūrybą pristatė 22 autoriai. Padėkas kūrėjams įteikė Seimo nariai Rima Baškienė, Stasys Tumėnas, Lietuvos tautodailininkų sąjungos pirmininkas J. Rudzinskas.

Dėkota ne tik visiems parodos dalyviams, bet ir Lietuvos tautodailininkų sąjungos buhalterei Jūratei Nekrašaitei, menotyrininkei Michalinai Adomavičienei, audėjai Editai Dapšienei.

„Pastaroji paroda išsiskiria branda, nuosekliu kūrybišku senojo lietuviško sodžiaus tradicijų puoselėjimu ir pristatymu savojo laikmečio poreikiams“, – parodą apibendrino M. Adomavičienė.

Vyriausiajai jubiliatei šiaulietei Aleksandrai Pocienei sukako 95-eri, tautodailininkė į tuometinę Liaudies meno draugiją įsijungė 1966 metais, prisidėjo prie tautodailės draugijos ištakų Šiauliuose. Spalvingų raštų mezginiais, pirštinėmis garsi tautodailininkė parodos pristatyme nedalyvavo, sveikinimus atsiėmė jos dukra, taip pat tautodailininkė Janina Kildušienė.

90 metų sukako dviem tautodailininkėms tekstilininkėms: kuršėniškei Onai Joanai Petronienei ir Anicetai Krajinienei, Joniškio garbės pilietei.

Su 85-uoju gimtadieniu pasveikintos keturios sukaktuvininkės: kuršėniškės tekstilininkė Regina Gabšienė ir keramikė Virgilija Silvestra Šufinskienė, 9-oji Puodžių karalienė, „Aukso vainiko“ laureatė, šiaulietė menotyrininkė Michalina Adomavičienė, parašiusi parodos anotaciją ir nuolat globojanti tautodailininkus, bei Česlava Rimkienė, šviesaus atminimo tautodailininkų garbės nario Vytenio Rimkaus našlė.

Lietuvos tautodailininkų sąjungos Šiaulių skyrius savo narius sveikina nuo penkiasdešimtojo gimtadienio, tad jauniausi jubiliatai buvo Akmenės rajono tautodailininkai, medžio drožėjai Vaidotas Sakalauskas ir renginyje negalėjęs dalyvauti Ramūnas Meižys.

Parodos „Sukaktys“ pristatyme pagerbti ne tik sukaktuvininkai – pasveikinti tautodailininkų ir meno kūrėjų gretas papildę nauji nariai.