Šiaulių dailės galerijoje – trys naujos parodos

Gintarės DAKNYTĖS nuotr.
Šiaulių dailės galerijoje parodas pristatė (iš kairės) Lukas Marciulevičius, Virginijus Malčius ir Petras Rakštikas.

Vasario 23 dieną Šiaulių dailės galerijoje atidaryta tapytojo Luko Marciulevičiaus kūrybos paroda „Pokalbyje su…“, Petro Rakštiko kūrybos paroda „Nubudimai“ ir Virginijaus Malčiaus kūrybos paroda „Tuščios sūpynės“.

L. Marciulevičiaus parodoje „Pokalbyje su…“ eksponuojami paveikslai – autoriaus fantazijos, sapnų, intuicijos ir ilgamečio savo aplinkos fiksavimo rezultatas. Paveiksluose kūrėjas siekia ne atkartoti supančius vaizdus, bet ieško būdų, kaip atrasti panašumą tarp potėpio paveikslo plokštumoje ir vaizduojamo daikto.

„Per spalvų, formų ir dydžių žaidimą kuriu ramią ir stabilizuotą paveikslo realybę, kuri yra tolimas aidas mane supančio pasaulio. Parodos pavadinimas atsako į klausimą: „Iš kur atsiranda ženklas, nuo ko prasideda paveikslas? Nuo pokalbio su…“ – sako autorius.

L. Marciulevičius (g. 1994) – jaunosios kartos tapytojas, gyvenantis ir kuriantis Kaune. Tapybą laiko esminiu ir nepakeičiamu raiškos būdu. Nuo 2018 metų dailininkas dalyvauja jaunųjų menininkų parodose, kūrybą pristatė 10 grupinių parodų, surengė 2 personalines parodas.

„Pabudo žmogus ir užsimanė piešti. Piešė, piešė, neturėdamas patirties prikūrė visokių nesąmonių ir išsigandęs, kad kas pamatys, paslėpė piešinius. Kitą rytą vėl norėjo piešti. Piešė, piešė, kol suprato, kad nupieštas nesąmones reikia slėpti. Trečią kartą užsimanęs piešti padegė ankstesnius savo kūrinius, o kai ugnis įsidegė, rankomis plasnojo, gaisrininką ore piešė, „gelbėkit“ šaukė, kol atvažiavo ugniagesiai, padarė savo darbą, pamatė apdegusias nesąmones ir nuvežė žmogų į kūrėjų namus. Jų pirmininkas paspaudė ranką, patikrino pulsą, nupiešė naujo sekcijos nario bilietą, kūrėjas pajuto savo vertę, drąsiai toliau piešė ore, o supratingi palatos kaimynai garsiai švilpė ir rankomis plojo net po to, kai visiems baigėsi įkvėpimas“, – šiais žodžiais parodą „Nubudimai“ pristato P. Rakštikas.

P. Rakštikas – dailininkas, poetas, prozininkas. Veiklos sritys: tapyba, grafika, skulptūra, keramika, fotografija, literatūra. Surengė per 40 autorinių parodų Lietuvoje ir užsienyje. Išleido devynias poezijos, prozos, metodines knygas.

Virginijus Malčius, videomenininkas, animatorius, dailininkas, šiuo metu jungia piešinius ir fotografiją, užsiima medžio skulptūra, animacija.

„Visa tai tarsi vizualinė poezija, nostalginio kino kadrai. Iš praeities išnyrantys veikėjai. Sniego mėlyje paskendę laukai. Nebylūs vyrų, moterų, vaikų, gyvūnų portretai. Atšiauri pastatų architektūra. Savyje paskendusi jūra. Pastaruoju metu mane, kaip ir daugelį, labai sukrėtė netoliese įsiliepsnoję karai. Namų griaučiai, automobilių nuolaužos, pilkas peizažas, bergždžios gatvės ir tuštuma. Iš čia ir parodos pavadinimas – „Tuščios sūpynės“, – kūrybos parodą pristato V. Malčius.

Visos trys parodos Šiaulių dailės galerijoje bus eksponuojamos iki kovo 16 dienos.