Šiaulių dailės galerijoje – tradicinė paroda

Šiaulių dailės galerijos nuotr.
Parodos atidarymas sulaukė didelio dėmesio.

Ketvirtadienį Šiaulių dailės galerijoje atidaryta kasmetinė Šiaulių menininkų paroda, joje kūrybą eksponuoja beveik pusšimtis kūrėjų. Paroda šiemet vyksta 59-ąjį kartą.

Įprastai pavasarį atidaroma paroda šiemet dėl pandemijos buvo nukelta į vasaros pradžią.

„Nė vienas miestas tokios tradicijos neišlaikė, tuo mes dabar esame unikalūs ir išskirtiniai“, – sveikindama parodos dalyvius, sakė Ernesta Šimkienė, Šiaulių dailės galerijos laikinoji direktorė, kultūrinių renginių ir parodų kuratorė.

Parodą organizavo Lietuvos dailininkų sąjungos Šiaulių dailininkų organizacija.

„Jau senokai bebuvo tiek džiaugsmo, kai visi pradeda rinktis ir laukti, kas bus, pamatyti nematytų kūrinių, sukurtų per praėjusius metus. Jaučiasi, kad viskas stoja į savo vėžes“, – sakė Šiaulių dailininkams vadovaujantis Dainius Trumpis.

Ekspoziciją sudarė menotyrininkas, Šiaulių dailės galerijos direktoriaus pavaduotojas kultūrinei veiklai Virginijus Kinčinaitis.

„Per tuos metus Šiaulių menininkai savo studijose kūrė savo pasaulius ir šiandien juos pristato. K. Bimba kuria mums naujuosius šventuosius, A. Uogintas, pažiūrėkite, paskutiniu metu kokiame pragare gyvena, matyt, jį persekioja baimė, kad vis dėlto pandemija laimės, A. Šeronas toliau gurmaniškai mėgaujasi, deda spalvą prie spalvos, potėpį prie potėpio ir pasineria į vaikystės prisiminimų, palėpės daiktų pasaulį. Ką jau kalbėti apie S. Prancuitį, elegantiški, rafinuoti spalviniai pasauliai, kur vienu metu ir piešinys, ir subtiliausia tapyba suderinta tarpusavyje pačiu gražiausiu pavidalu“ – parodą peržvelgė V. Kinčinaitis.

Į parodos atidarymą atvykęs Lietuvos dailininkų sąjungos Panevėžio skyriaus pirmininkas Tomas Rudokas priminė, kad daug Panevėžio dailininkų mokėsi Šiauliuose, tad įdomu pažiūrėti į dėstytojų, bendrakursių, kitų studentų kūrybą.

Parodoje eksponuojama tapyba, grafika, tekstilė, skulptūra, fotografija, keramika, daugelis menininkų pristato ne po vieną darbą

Pasak E. Šimkienės, paroda eklektiška, autorių daug: „Neįmanoma kitaip. Visi žanrai, stiliai, temos – čia galima rasti visko. Lygis tikrai neblogas, yra buvę liūdnesnių metų. Pakankamai gaivališka paroda gavosi, esame patenkinti.“

E. Šimkienės nuomone, paroda įdomi ir savo lygį išlaikančiais žinomais menininkais, ir debiutais. Parodoje debiutuoja Irmantas Kovaliovas (fotografija), Jūratė Jukštienė (tapyba), Gabija Korsakaitė, Ieva Ožinskienė, (grafika).