Šiaulių dailės galerijoje – naujos parodos

Gintarės DAKNYTĖS nuotr.
Žmogus yra pagrindinis Pauliaus Juškos paveikslų veikėjas.

Sausio 26 dieną Šiaulių dailės galerijoje atidarytos dvi parodos: Pauliaus Juškos tapybos paroda „Kūno kronikos“ ir Gedimino Beržinio-Beržinsko kūrybos paroda „Cirkumcizija”.

„Mano paveikslai – paskirų tikrovės fragmentų samplaikos ir jų kompozicinės dėlionės. Domiuosi mus supančios aplinkos paviršiais ir formomis, iš pažiūros nereikšmingų daiktų ar gamtos motyvų išsidėstymo ritmika ar sugrupavimo netikėtumais. Ir visada tarp jų ieškau žmogaus, jo pėdsakų, jo veiklos užuominų ir jo paties kūno trajektorijų. Žmogus yra pagrindinis mano paveikslų veikėjas. Beveik visada tai realus asmuo, kurį nors šiek tiek pažįstu, ar bent esu kur nors matęs, kuris man įdomus charakteriu, taip pat kūno formomis. Pozuotoją pasitelkiu kaip aktorių, kuris padeda sukurti man tinkantį vaidmenį. Dažniausiai tai suvargęs, išsekęs, apiplyšęs, pusnuogis, šiek tiek išsigandęs ir pasimetęs asmuo“, – apie kūrinius sako P. Juška.

Pasak P. Juškos, žmogaus figūra kaitalioja pozas, bet jos formos ir proporcijos menkai kinta – tapyti tas formas dailininką skatina įsitikinimas, kad jų paviršiuose, tekstūrose ir apšvietime slypi tikrosios tiesos užuominos. Kūno apnuoginimas P. Juškai reiškia atidengtą gyvenimo tikrovę, kurioje juntame ne tik žmogaus trapumą ir silpnumą bet ir amžinybės atšvaitus.

P. Juška (g. 1975 m.) nuo 1994 m. dalyvauja parodose Lietuvoje ir užsienyje. Kūryboje dailininkas stengiasi atspindėti socialinius reiškinius, pagrindinė tema – skurdas, vienatvė, nuopuolis. Yra nutapęs kūrinių bibliniais siužetais, religinių kompozicijų.

Šiaulių miesto tarybos narys, fotografas, žurnalistas, filmų kūrėjas G. Beržinis-Beržinskas parodoje „Cirkumcizija” pristato abstrakcijas.

Abi parodos Šiaulių dailės galerijoje veiks iki vasario 17 dienos.