Šiaulių dailės galerijoje eksponuojama latvių menininkų kūryba

Leono NEKRAŠO nuotr.
Parodą „Maistas“ Šiaulių dailės galerijoje galima aplankyti iki rugsėjo 2 dienos.

Šiaulių dailės galerijoje veikia trijų menininkų iš Latvijos teminė šiuolaikinio meno paroda „Maistas“. Tai – Li Bond, Ginto von Kehle ir Jāņo Murovskio meninis projektas. Paroda lankytojams pristatyta rugpjūčio 11 dieną.

Pasak parodos organizatorių, tris latvių menininkus vienija bendras estetinis jausmas ir aistra serigrafijai (šilkografijai) – kaip vienai pagrindinių meninės raiškos formų, o kulinarijai – kaip vienai pagrindinių gyvenimo šventimo formų.

Li Bond (Liena Bondare) gyvena ir dirba Rygoje. 2005–2022 metais dėstė piešimą Rygos dizaino ir meno mokykloje, o 2006–2009 metais Latvijos dailės akademijoje – šilkografiją.

Kūrėja yra surengusi penkiolika personalinių parodų, taip pat dalyvavo grupinėse parodose ir projektuose Latvijoje, Lenkijoje, Estijoje, Vokietijoje, Lietuvoje, Jungtinėje Karalystėje, menininkų rezidencijose Kinijoje, Belgijoje, Vokietijoje. L. Bondarė yra kuravusi net 12 parodų Latvijoje ir užsienyje.

Kūrėjos darbų galima rasti Grafikos muziejuje (Kinija), „Frans Masereel Centrum“ (Belgija), Nacionaliniame meno muziejuje ir Daugpilio Marko Rotko meno centre (Latvija).

Jānis Murovskis – iš Jūrmalos. Menininkas yra Latvijos dailės akademijos Medijų meno katedros vadovas ir profesorius. Dėsto šilkografiją ir grafikos pagrindus Latvijos dailės akademijoje.

J. Murovskis yra surengęs parodas Latvijoje, Taivane, dalyvavo grupinėse parodose, projektuose Latvijoje, Japonijoje, Kroatijoje, Kinijoje, Taivane.

Menininko darbų yra Nacionalinėje „dr. Sun Yat-sen“ Memorialinės salės kolekcijoje Taipėjuje (Taivanas), Latvijos nacionaliniame meno muziejuje ir Latvijos nacionalinėje bibliotekoje, Daugpilio Marko Rotko meno centre (Latvija), „NBC Meshtec“ šilkografijos kolekcijoje Yamanashi (Japonija).

Gyntas von Kehle (tikrasis vardas – Gints Ozoliņš) gimė Rygoje, bet užaugo ir pažino pasaulį Jūrmaloje, Jelgavoje bei Hamburge. Kūrybinės raiškos priemone menininkas pasirinko šilkografiją.

Įgijęs magistro laipsnį Latvijos dailės akademijoje (diplomo vadovas Jānis Murovskis), pradėjo valstybės tarnautojo karjerą Latvijos Respublikos kultūros ministerijoje ir aktyviai įsitraukė į reklamos, filmų pramonę, susidomėjo kinematografija.

2021 metais menininkas įsteigė eksperimentinę šilkografijos studiją, ji pavadinta LONO, Havajų lietaus dievo vardu, kuris globoja vaisingumą ir kūrybiškumą.

Šiuolaikinio meno paroda „Maistas“ Šiaulių dailės galerijoje veiks iki rugsėjo 2 dienos.