Šiaulių „Aušros“ muziejus mini Vlado Putvinskio-Pūtvio sukaktį

Šiaulių „Aušros“ muziejaus fondų nuotr.
Vladas ir Emilija Putvinskiai šaulių būryje. Fotografas Lazaris Daninas, 1928 m.

Spalio 13 dieną Šiauliuose, Venclauskių namuose-muziejuje, vyks parodos „Tegul sklinda tautoje Vlado Pūtvio idėjos“, skirtos V. Putvinskio-Pūtvio 150-osioms metinėms, atidarymas. Renginyje dalyvaus Lietuvos šaulių sąjungos nariai, V. Putvinskio-Pūtvio ainiai.

Spalio 6 dieną sukako 150 metų, kai Rygoje, dvarininkų Rapolo Putvinskio ir Idalijos Broel-Pliaterytės šeimoje gimė Vladas Putvinskis-Pūtvis (1873–1929), visuomenės veikėjas, lietuvybės puoselėtojas, knygnešys, žuvininkystės vystytojas, rašytojas, Lietuvos šaulių sąjungos kūrėjas ir vadas. LR Seimas šiuos metus paskelbė V. Putvinskio-Pūtvio metais.

Šiaulių „Aušros“ muziejuje saugomas didžiulis Putvinskių šeimos archyvas, kuris yra įtrauktas į UNESCO programos „Pasaulio atmintis“ Lietuvos nacionalinį registrą. Tad paroda – neeilinė galimybė susipažinti su šiuo išskirtiniu archyvu. Beveik penkiasdešimt metų slėptas po žeme, išlikęs, atrodytų, neįmanomomis aplinkybėmis, archyvas šiandien tarsi simbolizuoja atminties galią. 1940–1944 m. šį archyvą Putvinskių šeimos nariai paslėpė su viltimi, kad jis bus išsaugotas vėl atgimsiančiai nepriklausomai Lietuvai.

Archyve buvo rasta knyga su V. Putvinskio-Pūtvio dukros Sofijos įrašu: „Kai vėl atgys Nepriklausoma, brangus broli lietuvi, kurs surasi šiuos suslėptus dokumentus, panaudok juos, kad išpopuliarinti Tautoje Vlado Pūtvio idėjas.“ Šis įrašas tapo parodos koncepcijos pagrindu ir buvo panaudotas parodos pavadinime.

Paroda pasakoja apie V. Putvinskį-Pūtvį ir jo šeimą, artimuosius, bendražygius, jų gyvenimą, veiklą. V. Putvinskio-Pūtvio asmenyje tarsi susijungia kelios epochos, kai dvarininkas, kilęs iš lenkiškosios tradicijos šeimos, apsisprendžia būti lietuviu ir drąsiai imasi iniciatyvų, keičiančių ne tik savo, bet ir aplinkinių gyvenimus.

Fotografijos, dokumentai, užrašai, apdovanojimai, daiktai ir kita medžiaga atskleidžia Putvinskių šeimos ir šaulių istorijas, lankytojai parodoje susipažins su Lietuvos valstybę kūrusių žmonių aplinka, idėjomis. Be istorinių realijų, atskleidžiama XIX a. pab. – XX a. pradžios šeimos tradicija, emocinis ir intelektualinis bendravimas, aplinka, individo vidiniai išgyvenimai, egzistenciniai apmąstymai.

Paroda supažindina ir su Šilo Pavėžupio dvaru – draudžiamos spaudos gabenimo centru Žemaitijoje, lietuvių šviesuolių telkimosi vieta. Viena iš pagrindinių parodos linijų – V. Putvinskis ir Šaulių sąjungos veikla, kuri parodoma nuo jos kūrimosi pirmus žingsnius žengiančioje nepriklausomoje Lietuvoje.