Šiaulių „Aušros“ muziejaus paroda eksponuojama Mažeikiuose

Ernesto VASILIAUSKO nuotr.
Mažeikių muziejuje veikia Šiaulių „Aušros“ muziejaus organizuota tarptautinė paroda „Kuršo ir Žiemgalos kunigaikštystė ir Lietuvos Didžioji Kunigaikštystė 1561–1795 m.“.

Nuo spalio 10 dienos Mažeikių muziejuje veikia Šiaulių „Aušros“ muziejaus organizuota tarptautinė paroda „Kuršo ir Žiemgalos kunigaikštystė ir Lietuvos Didžioji Kunigaikštystė 1561–1795 m.“

Šiaulių „Aušros“ muziejaus kartu su 28 partneriais iš Lietuvos, Latvijos, Švedijos, Vokietijos, Prancūzijos ir Ukrainos parengtoje parodoje siekiama parodyti, kokį pėdsaką viena kitos istorijoje ir kultūroje paliko kaimyninės valstybės Lietuva ir Latvija.

Parodoje eksponuojamos XVI–XVIII a. Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės ir Kuršo ir Žiemgalos kunigaikštystės kunigaikščių, dvarininkų portretų, žemėlapių, piešinių, herbų, dokumentų kopijos, spaudų, medalių, monetų, knygų vaizdai. Pristatoma 1569 m. rugpjūčio 3 d. Liubline surašyto dokumento – Kuršo ir Žiemgalos kunigaikštystės inkorporacijos į Abiejų Tautų Respublikos uniją akto, pasirašyto karalius Žygimanto Augusto, kitų unikalių archyvarijų kopijos.

Paroda „Kuršo ir Žiemgalos kunigaikštystė ir Lietuvos Didžioji Kunigaikštystė 1561–1795 m.“ – „Aušros“ muziejaus ir Klaipėdos universiteto vyresniojo mokslo darbuotojo dr. Ernesto Vasiliausko bei Latvijos nacionalinio istorijos muziejaus darbuotojos dr. Marytės Jakovlevos (Mārīte Jakovleva) ilgamečių tyrimų rezultatas. Paroda dvikalbė, parengta lietuvių ir latvių kalbomis.

Parodos temos: politika ir kunigaikščiai, ekonomika, prekyba, sienos, vandens ir sausumos keliai, Kuršo dvarininkų šeimos (baronai Grothusai, Landsbergiai, Tyzenhauzai, Pliateriai, Ropai, grafai Keizerlingai, Medemai ir kt.), kurios XVII–XVIII a. įsitvirtino Lietuvoje, jų valdytuose dvaruose (Daunoravoje, Vismantuose, Žeimelyje, Akmenės krašte) įsikūrusi latvių diaspora, dvarininkų globotos ir Kuršo evangelikų liuteronų konsistorijai pavaldžios bažnyčios Lietuvoje (Skuodo, Žeimelio ir kt.), taip pat ir Žemaičių vyskupijos vyskupui pavaldžios katalikų bažnyčios Kurše (Jelgava, Kuldyga, Liepoja, Livberžė ir kt.).

Paroda Mažeikių muziejuje bus eksponuojama iki gruodžio 3 dienos. Vėliau ji bus pristatoma Latvijos nacionaliniame istorijos muziejuje.

Šiaulių „Aušros“ muziejuje tarptautinė paroda buvo atidaryta praėjusių metų rugsėjį.